Класичний рецепт Рататуя: прованська страва на Вашому столі

Страва Рататуй, будучи популярною на званих обідах 1980-х, завжди створювала враження якоїсь стародавньої селянської кухні.
Власне, таким воно і було з середини XVIII ст. Сьогодні варіацій приготування Рататуя налічується величезна кількість, втім, як і інших страв. Все залежить від того, який рецепт Рататуя вибирає кухар, але все ж таки важливо зберігати певну основу в приготуванні цієї страви.

Класичний рецепт Рататуя: Рататуй готовий!

Рецепт Рататуя набув своєї нинішньої популярності завдяки однойменному мультфільму, де головну роль грає кухар-щур. Однак мало кому відомо, що в основу цього мультфільму покладено класичний рецепт Рататуя американського кухаря Томаса Келлера. Саме його версія номінального рецепта дозволяє щуру вразити найжорсткішого ресторанного оглядача Франції.

Це цікаво

Наш рецепт Рататуя своєю основою дуже нагадує той «Рататуй» із знаменитого мультфільму. І ми із задоволенням ділимося їм із Вами.

Класичний рецепт Рататуя: прованська страва на Вашому столі

Складові:

  • Рослинна олія - ​​50 мл
  • Цибуля ріпчаста - 2 шт середнього розміру
  • Часник - 3 зубчики
  • Морква – 1 шт великого розміру
  • Перець болгарський – 2 шт середнього розміру
  • Помідори - 6 шт середнього розміру
  • Баклажани - 3 невеликі
  • Кабачки -2 невеликі
  • Базилік -1 гілочка
  • Петрушка
  • Лавровий лист
  • Сіль
  • Перець чорний мелений

Приготування:

1. Відберіть та підготуйте овочі. Очистіть цибулю та часник від лушпиння. Ретельно вимийте овочі. Рататуя вимагає приготування соусу з овочів.

Класичний рецепт Рататуя: Підготуйте овочі
Приготування соусу для рататую.

2. І ми почнемо із соусу. Подрібніть одну цибулину та часник за допомогою блендера. Поставте сковороду на вогонь і розігрійте в ній олію. Потім підсмажте цибулю із часником.

Класичний рецепт Рататуя: Доведіть цибулю до золотистого кольору

3. Поки цибуля смажиться також у блендері подрібніть моркву та болгарський перець. Цибуля має набути золотистого відтінку.

Це цікаво

4. Додайте моркву та болгарський перець у сковороду з цибулею. І помішуючи, підсмажте протягом 5 хвилин.

Класичний рецепт Рататуя: Додайте моркву та болгарський перець

5. Тим часом, займіться помідорами, зараз нам їх потрібно поки два . У нашому випадку ми подрібнили в блендері залишок болгарського перцю та помідори. І, за морквою, відправили помідори в сковороду.

Класичний рецепт Рататуя: Подрібніть у блендері помідори
Класичний рецепт Рататуя: Додати помідори

6. Як тільки овочі пустять сік, згасіть їх близько 10 хвилин.

Класичний рецепт Рататуя: Овочі пустили сік

7. Поріжте базилік. І додайте в соус з овочів базилік, лавровий лист, посоліть і поперчіть соус. Зніміть сковороду з вогню та накрийте кришкою. Соус готовий.

Класичний рецепт Рататуя: Додайте базилік та спеції
Нарізаємо овочі

8. Тепер приступаємо до основних овочів нашої страви. Поріжте баклажани кружальцями і залийте їх підсоленою водою на деякий час, щоб усунути гіркоту.

Класичний рецепт Рататуя: Поріжте баклажани кружальцями

9. Наріжте також, як і баклажани, чотири помідори кружальцями і теж трохи присоліть їх.

Класичний рецепт Рататуя: Поріжте кружальцями помідори

10. Наступними наріжте кабачки і злегка посипте сіллю.

Класичний рецепт Рататуя: Поріжте кабачки

11. І насамкінець, поріжте кільцями цибулю.

Класичний рецепт Рататуя: Поріжте цибулю кільцями

12. Рататуя з овочів готується в духовці при температурі 180-200 градусів. Тому, коли всі овочі підготовлені, візьміть жаростійку страву, лист або інший посуд, в якому ви плануєте запікати Рататуй. Візуально розділіть соус із овочів навпіл і покладіть одну частину соусу на дно посуду.

Класичний рецепт Рататуя: Підготуйте посуд
Класичний рецепт Рататуя: Викладіть частину соусу на дно

13. Все дно має бути покрите рівним шаром соусу. Тепер, послідовно викладайте овочі: кружальце баклажану, помідор, кабачок, знову баклажан і так далі, поки не заповніть весь простір. Зрідка прокладаючи шари кільцями цибулі для того, щоб цибуля дала додатковий сік і насичений аромат.

Це цікаво
Укладаємо овочі у блюдо

Класичний рецепт Рататуя: Укладіть овочі шарами
Класичний рецепт Рататуя: Укладіть овочі шарами
Класичний рецепт Рататуя: Укладіть овочі шарами
Запікаємо Рататуй у духовці

14. Після цього викладіть другу частину соусу на овочі.
І можна відправляти майбутній Рататуй до попередньо розігрітої духовки. Тепер ви можете відпочити та випити чашку ароматного чаю чи кави.

Класичний рецепт Рататуя: Покрийте овочі другою частиною соусу

16. За 30-40 хвилин Рататуй готовий!

Класичний рецепт Рататуя: Рататуй готовий!

Цей рецепт Рататуя є досить простим і порівняно швидким у приготуванні, а сам Рататуй виходить дуже смачним та ситним.

Подавайте Рататуй до столу в теплому вигляді, як самостійну страву або як гарнір до м'яса. До того ж, цю чудову страву ви можете готувати як влітку, так і цілий рік. До того ж, Рататуй - це вегетаріанське блюдо і ідеально підходить як блюдо в пост .

Смачного!

Повернися живим