Страва Рататуй, будучи популярною на званих обідах 1980-х, завжди створювала враження якоїсь стародавньої селянської кухні.
Власне, таким воно і було з середини XVIII ст. Сьогодні варіацій приготування Рататуя налічується величезна кількість, втім, як і інших страв. Все залежить від того, який рецепт Рататуя вибирає кухар, але все ж таки важливо зберігати певну основу в приготуванні цієї страви.
Рецепт Рататуя набув своєї нинішньої популярності завдяки однойменному мультфільму, де головну роль грає кухар-щур. Однак мало кому відомо, що в основу цього мультфільму покладено класичний рецепт Рататуя американського кухаря Томаса Келлера. Саме його версія номінального рецепта дозволяє щуру вразити найжорсткішого ресторанного оглядача Франції.
Наш рецепт Рататуя своєю основою дуже нагадує той «Рататуй» із знаменитого мультфільму. І ми із задоволенням ділимося їм із Вами.
Класичний рецепт Рататуя: прованська страва на Вашому столі
Складові:
- Рослинна олія - 50 мл
- Цибуля ріпчаста - 2 шт середнього розміру
- Часник - 3 зубчики
- Морква – 1 шт великого розміру
- Перець болгарський – 2 шт середнього розміру
- Помідори - 6 шт середнього розміру
- Баклажани - 3 невеликі
- Кабачки -2 невеликі
- Базилік -1 гілочка
- Петрушка
- Лавровий лист
- Сіль
- Перець чорний мелений
Приготування:
1. Відберіть та підготуйте овочі. Очистіть цибулю та часник від лушпиння. Ретельно вимийте овочі. Рататуя вимагає приготування соусу з овочів.
Приготування соусу для рататую.
2. І ми почнемо із соусу. Подрібніть одну цибулину та часник за допомогою блендера. Поставте сковороду на вогонь і розігрійте в ній олію. Потім підсмажте цибулю із часником.
3. Поки цибуля смажиться також у блендері подрібніть моркву та болгарський перець. Цибуля має набути золотистого відтінку.
4. Додайте моркву та болгарський перець у сковороду з цибулею. І помішуючи, підсмажте протягом 5 хвилин.
5. Тим часом, займіться помідорами, зараз нам їх потрібно поки два . У нашому випадку ми подрібнили в блендері залишок болгарського перцю та помідори. І, за морквою, відправили помідори в сковороду.
6. Як тільки овочі пустять сік, згасіть їх близько 10 хвилин.
7. Поріжте базилік. І додайте в соус з овочів базилік, лавровий лист, посоліть і поперчіть соус. Зніміть сковороду з вогню та накрийте кришкою. Соус готовий.
Нарізаємо овочі
8. Тепер приступаємо до основних овочів нашої страви. Поріжте баклажани кружальцями і залийте їх підсоленою водою на деякий час, щоб усунути гіркоту.
9. Наріжте також, як і баклажани, чотири помідори кружальцями і теж трохи присоліть їх.
10. Наступними наріжте кабачки і злегка посипте сіллю.
11. І насамкінець, поріжте кільцями цибулю.
12. Рататуя з овочів готується в духовці при температурі 180-200 градусів. Тому, коли всі овочі підготовлені, візьміть жаростійку страву, лист або інший посуд, в якому ви плануєте запікати Рататуй. Візуально розділіть соус із овочів навпіл і покладіть одну частину соусу на дно посуду.
13. Все дно має бути покрите рівним шаром соусу. Тепер, послідовно викладайте овочі: кружальце баклажану, помідор, кабачок, знову баклажан і так далі, поки не заповніть весь простір. Зрідка прокладаючи шари кільцями цибулі для того, щоб цибуля дала додатковий сік і насичений аромат.
Укладаємо овочі у блюдо
Запікаємо Рататуй у духовці
14. Після цього викладіть другу частину соусу на овочі.
І можна відправляти майбутній Рататуй до попередньо розігрітої духовки. Тепер ви можете відпочити та випити чашку ароматного чаю чи кави.
16. За 30-40 хвилин Рататуй готовий!
Цей рецепт Рататуя є досить простим і порівняно швидким у приготуванні, а сам Рататуй виходить дуже смачним та ситним.
Подавайте Рататуй до столу в теплому вигляді, як самостійну страву або як гарнір до м'яса. До того ж, цю чудову страву ви можете готувати як влітку, так і цілий рік. До того ж, Рататуй - це вегетаріанське блюдо і ідеально підходить як блюдо в пост .