Страва Рататуй, будучи популярною на званих обідах 1980-х, завжди створювала враження якоїсь стародавньої селянської кухні. Власне, такою вона і була з середини XVIII століття.
Сьогодні варіацій приготування Рататуя налічується величезна кількість, втім, як і інших страв. Усе залежить від того, який рецепт Рататуя обирає кухар, але все ж важливо зберігати певну основу в приготуванні цієї страви.

Рецепт Рататуя набув своєї теперішньої популярності завдяки однойменному мультфільму, де головну роль грає кухар-щурка. Однак, мало кому відомо, що в основу цього мультфільму покладено класичний рецепт Рататуя американського кухаря Томаса Келлера. Саме його версія номінального рецепта, дозволяє щуру вразити найжорсткішого ресторанного оглядача Франції.
Наш рецепт Рататуя своєю основою дуже нагадує той "Рататуй" зі знаменитого мультфільму. І ми із задоволенням ділимося ним із Вами.
Класичний рецепт Рататуя: прованська страва на Вашому столі
Інгредієнти:
- Рослинна олія - 50 мл
- Цибуля ріпчаста - 2 шт середнього розміру
- Часник - 3 зубчики
- Морква - 1 шт великого розміру
- Перець болгарський - 2 шт середнього розміру
- Помідори - 6 шт середнього розміру
- Баклажани - 3 невеликих
- Кабачки -2 невеликих
- Базилік -1 гілочка
- Петрушка
- Лавровий лист
- Сіль
- Перець чорний мелений
Приготування:
1. Відберіть і підготуйте овочі. Очистіть цибулю та часник від лушпиння. Ретельно вимийте овочі. Класичний рецепт Рататуя вимагає приготування соусу з овочів.

Приготування соусу для Рататуя
2. І ми почнемо з соусу. Подрібніть одну цибулину та часник за допомогою блендера. Поставте сковорідку на вогонь і розігрійте в ній олію. Потім підсмажте цибулю з часником.

3. Поки цибуля смажиться також у блендері подрібніть моркву та болгарський перець. Цибуля має набути золотистого відтінку.
4. Додайте моркву і болгарський перець у сковороду з цибулею. І помішуючи, підсмажте протягом 5 хвилин.

5. Тим часом, займіться помідорами, зараз нам їх знадобиться поки що два. У нашому випадку, ми подрібнили в блендері залишок болгарського перцю і помідори. І, слідом за морквою, відправили помідори в сковороду.


6. Щойно овочі пустять сік, протушкуйте їх близько 10 хвилин.

7. Поріжте базилік. І додайте в соус з овочів базилік, лавровий лист, посоліть і поперчіть соус. Зніміть сковорідку з вогню і накрийте кришкою. Соус готовий.

Нарізаємо овочі
8. Тепер приступаємо до основних овочів нашої страви. Поріжте баклажани кружечками та залийте їх підсоленою водою на деякий час, щоб усунути гіркоту.

9. Наріжте так само, як і баклажани, чотири помідори кружальцями і теж злегка присоліть їх.

10. Наступними поріжте кабачки і злегка посипте сіллю.

11. І наостанок, поріжте кільцями цибулю.

12. Класичний рецепт Рататуя з овочів готується в духовці за температури 180-200 градусів. Тому, коли всі овочі підготовлені, візьміть жаростійку тарілку, деко чи інший посуд, у якому ви плануєте запікати Рататуй. Візуально розділіть соус з овочів навпіл і покладіть одну частину соусу на дно посуду.


13. Усе дно має бути вкрите рівним шаром соусу. Тепер, послідовно викладайте овочі: кружок баклажана, помідор, кабачок, знову баклажан і так далі, поки не заповните весь простір. Зрідка прокладаючи шари кільцями цибулі для того, щоб цибуля дала додатковий сік і насичений аромат.
Укладаємо овочі в блюдо



Запікаємо Рататуй у духовці
14. Після цього викладіть другу частину соусу на овочі. І можна відправляти майбутній Рататуй у попередньо розігріту духовку.
Тепер ви можете відпочити і випити чашечку ароматного чаю або кави.

16. Через 30-40 хвилин Рататуй готовий!

Цей рецепт Рататуя є доволі простим і порівняно швидким у приготуванні, а сам Рататуй виходить дуже смачним і ситним.
Подавайте Рататуй до столу в теплому вигляді, як самостійну страву або як гарнір до м'яса. До того ж, цю чудову страву ви можете готувати як влітку, так і цілий рік. До того ж, Рататуй - це вегетаріанська страва й ідеально підходить як страви в піст.




