Не дивлячись на піст, багато хто з нас і в звичайні дні віддає свою перевагу пісній їжі. Причини кожен визначає для себе сам. Це і релігійні, і ідеологічні, і причини, що стосуються здоров'я. І часом, коли вичерпується натхнення на приготування вечері, багато господинь вдаються до порад. Такі прості, але оригінальні страви в піст ми пропонуємо вашій увазі.
Отже, 10 актуальних порад для вибору страви в піст
1. страви в піст: Лобіо

Лобіо - це загальна назва для квасолі (як зеленої, стручкової, так і в зернах), а також грузинська страва. Квасоля славиться великим вмістом білків, вуглеводів, а також у ній є кальцій, магній і фолієва кислота, що підтверджує її корисність. А ще з неї готують, звичайно ж, неймовірно смачні страви. Приготуйте на вечерю лобіоі ця страва неодмінно поповнить ваш раціон.
2. страви в піст: Голубці

Голубці - страва східно-європейської кухні, що має аналоги в азіатській і близькосхідній кухнях і являє собою м'ясний або овочевий фарш із відвареними рисом і/або гречкою, загорнутий у капустяне листя. Цю страву ви можете самі урізноманітнити, використовуючи різні начинки. Своєю універсальністю голубці дуже актуальні в піст.
3. страви в піст: Рататуй

Рататуй - традиційна овочева страва прованської кухні, багато в чому схожа на угорське лечо. Рататуй виник спочатку в районі сучасної Ніцци і був стравою небагатих селян. В оригінальний рецепт рататуя входять кабачки, помідори, перець, цибуля і часник. Сьогодні до цих овочів заведено додавати ще й баклажани. Рататуй нікого не залишить байдужим.
4. Страви в піст: Гаспачо

Гаспачо (ісп. газпачо) - страва іспанської кухні, холодний суп-пюре з перетертих сирих овочів, насамперед томатів. Крім них, до складу гаспачо входять огірок, солодкий перець, часник, цибуля, оливкова олія, оцет або лимонний сік, сіль. А ще можна додати прянощі та хліб. Цей суп підійде не тільки в піст, а й якщо ви вирішили влаштувати розвантаження організму від важкої їжі. Ваша сім'я також оцінить користь і смак цієї легкої, ситної та вельми корисної овочевої страви.
5. Страви в піст: Пісний Борщ

Пісний борщ. Борщ - одна з головних страв української кухні, звідти і його назва. Відрізняє борщ від супу вміст у ньому буряка, який надає йому традиційного червоного кольору. Такій страві надають перевагу східні слов'яни, але схожі зустрічаються і в поляків (barszcz "баршч"), литовців (bar???iai "барщчяй"), румун (бор? "борш") і в молдаван (борш, bors). Різновидів борщу існує чимало, серед них і пісний борщ. Любителі борщу зможуть собі не відмовляти в ньому в піст, готуючи його пісним. У цьому разі рецепт відрізняє відсутність м'яса.
6. Страви в піст: Суп із сочевиці з грибами

Суп із сочевиці з грибами чудово урізноманітнює ваш обід або навіть вечерю. Його приготування не забере у вас багато часу, а ситна та корисна сочевиця буде доречною в піст. З неї також гарні й різні гарніри. Експериментуйте.
7. Страви в піст: Вінегрет

Вінегрет - традиційний салат у меню кожної господині, особливо в країнах СНД, що складається з відварених буряка, картоплі, квасолі, моркви, солоних огірків і зеленої або ріпчастої цибулі. Це закусочна холодна страва, яку готують як для святкового столу, так і в будні. Назва прийшла до нас із Франції (фр. вінегрет), коли популярністю користувалася європейська оцтова заправка для салатів. Також до неї входили оливкова олія і гірчиця. Відтоді багато змінилося в змісті, але смаку це не забрало. І як же в піст можна обійтися без вінегрету!
8. Страви в піст: Хоровац з овочів

Хоровац з овочів. Хоровац, вірменською, означає шашлик. Ще таку страву називають просто - вірменським салатом. Принцип її приготування полягає в тому, що всі овочі запікаються на багатті, яке надає їм, своєю чергою, пікантного аромату і смаку. Назву такий салат отримав за те, що він є чудовою закускою до шашлику. Але і в самостійному вигляді таку страву приємно скуштувати. У піст, якщо немає можливості готувати його на багатті, овочі можна запекти у звичайній духовці. До складу салату входять баклажани, помідори, болгарський перець і цибуля, а також сіль і перець; заправляють усе олією або кукурудзяною олією.
9. Страви в піст: Пиріг із капустою

Пиріг із капустою являє собою не тільки пісну страву, з нею кожного з пов'язує багато чого. Хтось згадує дитинство і бабусю, хтось готує його для різноманітних обрядів на притягнення достатку в сім'ю, для когось це звичайна страва на вихідних. Пиріг із капустою поповнює наш список - страви в піст.
10. Страви в піст: Піца

Піца (італ. піца) італійська національна страва, що являє собою круглий відкритий корж, вкритий помідорами і розплавленим сиром. Сир тут головний інгредієнт (як правило, моцарела). Це класична основа, на яку кухарі кладуть і інші інгредієнти. Різноманітність видів піци така велика, що, напевно, ця страва побила б рекорди в конкурсі різновидів. У пост ви можете приготувати піцу з овочів, грибів, маслин, оливок. Своєю популярністю піца славиться на весь світ. Одна з найпопулярніших піц, піца Маргарита. Використовуйте всю вашу уяву і, можливо, ви зможете створити новий шедевр.

