У Франції шпинат вважається царем усіх овочів, також його цінують за властивості, що очищають організм, адже це джерело такої цінної клітковини. Цей чудовий зелений продукт має величезну кількість корисних якостей, а також приємний і легкий смак.

Шпинат цілий рік зустрічається на прилавках супермаркетів у формі заморожених брикетів, порубаної маси або свіжої зелені. Способів приготування велике розмаїття: продукт застосовують у креп-супах, других стравах, салатах, соусах, а також як доповнення до м'ясних і рибних страв.
Користь шпинату
До складу цього цінного продукту входять білки, вуглеводи та жири в оптимальному співвідношенні; насичені та ненасичені жирні кислоти, також такі елементи:
- клітковина;
- крохмаль;
- вітаміни А, C, E, К, H, РР, класу В, бета-каротин;
- кальцій, калій, залізо, магній, цинк, натрій, фосфор, мідь, марганець, селен.
У зелені шпинату велика кількість білка: трохи менше, ніж у рекордсмені за білком - бобових культурах. Настільки значущі для організму вітаміни А і С у складі шпинату виділяються стійкістю до теплової обробки продуктів.
Безсумнівно, шпинат вирізняється рідкісним набором цілющих інгредієнтів, тому благо, яке привносить ця зелена рослина в раціон людини, неможливо переоцінити.
Страви зі шпинату
1. Крем-суп зі шпинату

До вашої уваги ніжний суп пюре зі шпинату на основі курячого бульйону. Суп смачний і ароматний також і без м'ясного бульйону, оскільки в складі є жирні вершки.
Необхідні компоненти:
- Шпинат - 200 грамів;
- Картопля - 1 штука;
- Ріпчаста цибуля - 1 штука;
- Вершки - 200 мл;
- Курячий бульйон - 300 мл;
- Часточка часнику;
- Перець;
- Сіль.
Ріпчасту цибулю і часник дрібно порубати, і обсмажити на олії до прозорого стану. Картоплю почистити, помити, покришити і відправити до цибулі та часнику. Після суміш підсолити, залити заздалегідь приготованим бульйоном і поставити варити приблизно 15 хвилин. Опустити в каструлю зелений шпинат і варити близько п'яти хвилин додатково.
Слідом за цим підлити попередньо розігріті вершки. Остудити суп і розім'яти за допомогою блендера до стану повітряного пюре. Подавати з домашніми сухариками з пшеничного хліба.
2. Курячі шматочки у шпинатно-вершковому соусі

Необхідні компоненти:
- Зелень шпинату - 500 грамів;
- Куряче філе - 300 грамів;
- Ріпчаста цибуля - 1 штука;
- Часник - 4 часточки;
- Вершки 20% - 250 мл;
- Пармезан - 30 грамів;
- Спеції: кардамон, коріандр, зіра - 1 ст.ложки;
- Перець і сіль на ваш смак.
Зелень шпинату вимити та порубати. Філе курки порубати середніми шматками, ріпчасту цибулю та часник покришити. На підігрітій соняшниковій олії обсмажити цибулю і часник до прозорості, підмішати приправи. Викласти до них куряче філе, обсмажити до готового стану, влити вершки й опустити шпинат. Залити до отриманої суміші воду, посолити достатньо і залишити вариться страву ще не менше п'яти хвилин. На завершення залишається лише натерти на тертці твердий сир і присипати ним гарячу страву, тоді сир розплавиться й додасть апетитності та аромату. Подавати з бурим рисом, полбою або пастою.
3. Картопляні галушки зі шпинатом

Необхідні компоненти:
- Шпинат - 250 грамів;
- Картопля - 0,5 кг;
- Яйця - 2 штуки;
- Борошно - 100 грамів;
- Твердий сир - 200 грамів;
- Кріп;
- Сіль - 1 щіпка.
Інгредієнти соусу:
- Сметана - 200 мл;
- Борошно - 2 ст. ложки;
- Вершкове масло - 2 ст. ложки;
- Часник - 2 часточки;
- Гірчиця - 1 ч. ложки;
- Сіль;
- Помідори чері та базилік для оформлення.
Почистити картоплю, нарізати кубиками. Зварити, потім приготувати пюре. Відварити шпинат, посікти його і додати до пюре. Підсипати до суміші дрібно порубаний кріп, збиті яйця, тертий твердий сир, сіль та інші улюблені приправи. Акуратно ввести просіяне борошно, до стану пластичного тіста. Сформувати з отриманої суміші галушки, потім відварити їх до готовності.
Приготування соусу:
Необхідно розігріти соняшникову олію на сковорідці, опустити в неї дрібно покришений часник, борошно, добре перемішати. Влити сметану. Посолити та застосувати спеції на ваш смак. Помішувати суміш на повільному вогні близько 3-5 хвилин. Готові галушки полити сметанним соусом, оформити страву помідорами чері та листочками базиліку.
4. Запіканка з курки, картоплі та шпинату

Веселий і свіжий зовнішній вигляд цієї страви виходить за рахунок покришеного в неї зеленого шпинату. Слід узяти саме свіжий молодий шпинат, бо він має ніжний, напрочуд тонкий смак.
Необхідні компоненти:
- Картопля - 600 грамів;
- Шпинат - 150 грамів;
- Морква - 100 грамів;
- Яйця - 3 штуки;
- Куряче філе - 200 грамів;
- Вершкове масло - 50 грамів;
- Перець, сіль.
Картоплю та моркву відварити до розм'якшеного стану. Далі, розім'яти овочі до стану пюре. Додати сіль, 2 яйця і все старанно перемішати.
З курячого м'яса отримати фарш. Дрібно порубати шпинат і змішати з отриманим фаршем. Перець- сіль додати за смаком. Додати одне яйце, перемішати.
У змащену соняшниковою олією ємність для запікання перекласти частину пюре, рівномірно розподілити по поверхні.
Потім іде суміш зі шпинатом. Поверх шпинатної суміші викласти залишок картопляного пюре, розрівняти шар і викласти нарізане невеликими квадратиками вершкове масло. Запікати страву близько 40 хвилин за температури 190 градусів Цельсія.
5. Оладки зі шпинату (з кефіром)

Необхідні компоненти:
- Заморожений шпинат - 200 грамів;
- Борошно - 200 грам;
- Кефір - 200 мл;
- Яйця - дві штуки;
- Сода - половина чайної ложки;
- Сіль велика щіпка.
Збити яйця з сіллю, додати склянку кефіру обов'язково не холодного, але кімнатної температури. Додати до суміші 1 чайну ложку соди, від чого піде реакція і це добре. Поступово всипати борошно, сіль ретельно помішуючи.
На розігрітій сковорідці з олією випікати оладки на середньому вогні, близько хвилини з кожного боку, накривши кришкою.
Подавати зі сметаною та соковитою зеленню.
Корисні властивості шпинату
Цей чудовий натуральний зелений і свіжий продукт, крім того, що насичує організм корисними вітамінами та мікроелементами, також допомагає урізноманітнити ваш стіл і потішити яскравими фарбами око.
Джерело: vmolo.by

