5 корисних рецептів зі шпинату

У Франції шпинат вважається царем усіх овочів, і його цінують за очищаючі організм якості, оскільки це джерело настільки цінної клітковини. Цей чудовий зелений продукт має безліч корисних якостей, а також приємним і легким смаком.

5 корисних рецептів зі шпинату

Шпинат цілий рік зустрічається на прилавках супермаркетів у формі заморожених брикетів, порубаної маси або свіжої зелені. Способів приготування велика різноманітність: продукт застосовують у креп-супах, других стравах, салатах, соусах, а також як доповнення до м'ясних та рибних страв.

Користь шпинату

До складу цього цінного продукту входять білки, вуглеводи та жири в оптимальному співвідношенні; насичені та ненасичені жирні кислоти, а також такі елементи:

  • клітковина;
  • крохмаль;
  • вітаміни А, С, Е, К, Н, РР, класу В, бета-каротин;
  • кальцій, калій, залізо, магній, цинк, натрій, фосфор, мідь, марганець, селен.

У зелені шпинату велика кількість білка: трохи менше, ніж у рекордсмені по білку — бобових культурах. Такі істотні для організму вітаміни А і С у складі шпинату виділяються стійкістю до теплової обробки продуктів.

Безперечно, шпинат відрізняється рідкісним набором цілющих інгредієнтів, тому благо, яке приносить цю зелену рослину в раціон людини неможливо переоцінити.

Страви зі шпинату

1. Крем-суп із шпинату

5 корисних рецептів зі шпинату

До вашої уваги ніжний суп пюре зі шпинату на основі курячого бульйону. Суп смачний і ароматний також без м'ясного бульйону, т.к. у складі є жирні вершки.

Необхідні компоненти:

  • Шпинат – 200 г;
  • Картопля – 1 штука;
  • Цибуля - 1 штука;
  • Вершки – 200 мл;
  • Курячий бульйон – 300 мл;
  • Частка часнику;
  • Перець;
  • Сіль.

Цибулю і часник дрібно порубати, і обсмажити на олії до прозорого стану. Картоплю почистити, помити, покришити і відправити до цибулі та часнику. Після цього суміш підсолити, залити заздалегідь приготовленим бульйоном і поставити варити приблизно 15 хвилин. Опустити в каструлю зелений шпинат та варити близько п'яти хвилин додатково.

Після цього підлити попередньо розігріті вершки. Остудити суп і розім'яти за допомогою блендера до повітряного пюре. Подавати із домашніми сухариками з пшеничного хліба.

2. Курячі шматочки у шпинатно-вершковому соусі

5 корисних рецептів зі шпинату

Необхідні компоненти:

  • Зелень шпинату – 500 грам;
  • Куряче філе – 300 г;
  • Цибуля - 1 штука;
  • Часник – 4 часточки;
  • Вершки 20% - 250 мл;
  • Пармезан – 30 г;
  • Спеції: кардамон, коріандр, зіра – 1 ст.ложки;
  • Перець та сіль на ваш смак.

Зелень шпинату вимити та порубати. Філе курки порубати середніми шматками, цибулю і часник покришити. На підігрітій олії обсмажити цибулю і часник до прозорості, підмішати приправи. Викласти до них куряче філе, обсмажити до готового стану, влити вершки та опустити шпинат. Залити до отриманої суміші воду, достатньо посолити і залишити вариться страва ще не менше п'яти хвилин. На завершення залишається лише натерти на терці твердий сир і присипати їм гарячу страву, тоді сир розплавиться і додасть апетитності та аромату. Подавати з бурим рисом, полбою або пастою.

3. Картопляні галушки зі шпинатом

5 корисних рецептів зі шпинату

Необхідні компоненти:

  • Шпинат – 250 г;
  • Картопля – 0,5 кг;
  • Яйця – 2 штуки;
  • Борошно - 100 г;
  • Твердий сир – 200 г;
  • Кріп;
  • Сіль - 1 щіпка.

Інгредієнти соусу:

  • Сметана – 200 мл;
  • Борошно – 2 ст. ложки;
  • Вершкове масло – 2 ст. ложки;
  • Часник – 2 часточки;
  • Гірчиця – 1 год. ложки;
  • Сіль;
  • Помідори чері та базилік для оформлення.

Почистити картоплю, нарізати кубиками. Зварити, потім приготувати пюре. Відварити шпинат, посікти його і додати до пюре. Підсипати до суміші дрібно посічений кріп, збиті яйця, потертий твердий сир, сіль та інші улюблені приправи. Акуратно ввести борошно, що просіює, до стану пластичного тіста. Сформувати з отриманої суміші галушки, потім відварити їх до готовності.

Приготування соусу:

Необхідно розігріти олію на сковорідці, опустити в неї дрібно покришений часник, борошно, добре перемішати. Влити сметану. Посолити та застосувати спеції на ваш смак. Помішувати суміш на повільному вогні близько 3-5 хвилин|мінути|. Готові галушки полити сметанним соусом, оформити блюдо помідорками чері та листочками базиліка.

4. Запіканка з курки, картоплі та шпинату

5 корисних рецептів зі шпинату

Веселий і свіжий зовнішній вигляд цієї страви виходить рахунок покришеного в нього зеленого шпинату. Слід взяти саме свіжий молодий шпинат, оскільки він має ніжний, напрочуд тонкий смак.

Необхідні компоненти:

  • Картопля – 600 грам;
  • Шпинат – 150 грам;
  • Морква – 100 г;
  • Яйця – 3 штуки;
  • Куряче філе – 200 г;
  • Вершкове масло – 50 грам;
  • Перець, сіль|соль|.

Картоплю та моркву відварити до розм'якшеного стану. Далі, розім'яти овочі до пюре. Додати сіль, 2 яйця і все ретельно перемішати.

З курячого м'яса одержати фарш. Дрібно порубати шпинат і змішати з|із| отриманим фаршем. Перець-сіль додати до смаку. Додати одне яйце, перемішати.

У змащену олією ємність для запікання перекласти частину пюре, рівномірно розподілити по поверхні.

Потім йде суміш із шпинатом. Поверх шпинатної суміші викласти залишок картопляного пюре, розрівняти шар та викласти нарізане невеликими квадратиками вершкове масло. Запікати страву близько 40 хвилин за температури 190 градусів Цельсія.

5. Оладки зі шпинату (з кефіром)

5 корисних рецептів зі шпинату

Необхідні компоненти:

  • Заморожений шпинат – 200 г;
  • Борошно - 200 г;
  • Кефір – 200 мл;
  • Яйця – дві штуки;
  • Сода – половина чайної ложки;
  • Сіль велика щіпка.

Збити яйця із сіллю, додати склянку кефіру обов'язково не холодної, але кімнатної температури. Додати до суміші 1 чайну ложку соди, через що піде реакція і це добре. Поступово всипати борошно, сіль ретельно помішуючи.

На розігрітій сковорідці з|із| маслом|мастилом| випікати оладки на середньому вогні, близько хвилинки з кожного боку, накривши кришкою.

Подавати зі сметаною та соковитою зеленню.

Корисні властивості шпинату

Цей чудовий натуральний зелений і свіжий продукт, крім того, що насичує організм корисними вітамінами та мікроелементами, також допомагає урізноманітнити ваш стіл та порадувати яскравими фарбами очей.

Джерело: vmolo.by

[rainmaker_form id="36985"]

Повернися живим