Щоб зміцнити здоров'я, забезпечити собі гарне самопочуття і довголіття, бажано перейти на смачне і корисне харчування. Для цього необхідно змінити кулінарні звички. Ми розповімо, як готувати не тільки смачно, а й корисно.

Планування - важливе
Насамперед це дасть змогу заощадити сімейний бюджет і застрахувати себе від раптових спонтанних покупок. Раз на тиждень, наприклад, у суботу або неділю розробляйте меню на найближчі 7 днів. Продумайте страви, які готуватимете. Відповідно до переліку складіть список продуктів. Відмовтеся від напівфабрикатів. У них багато консервантів, барвників, штучних добавок, підсилювачів смаку, солі та цукру. Вони шкідливі для організму. Краще віддати перевагу сільськогосподарській продукції, яку реалізують на ринках. У раціоні мають переважати нежирне м'ясо, кисломолочна продукція, свіжі овочі, зелень і фрукти. Якщо маєте проблеми з вигадкою рецептів, подивіться популярні кулінарні сайти. Там цілком можна підібрати кілька хороших ідей навіть за умови обмеженого бюджету.
Виробляємо звичку запікати
Якщо раніше будь-яку страву слідувало на сковороду, то тепер використовуйте запікання. Так, для цього доведеться купити духову шафу. Але здоров'я і гарне самопочуття важливіші. Продукт, оброблений без жиру і смаження, максимально зберігає поживні властивості, має природний смак і аромат. До того ж запечений продукт знижує свою калорійність, що важливо для ідеальної фігури. Запікати можна у фользі або спеціальних рукавах.
Готувати на пару - теж добре
Пароварка зберігає смак і соковитість продукту, при цьому максимально дбайливо впливає на вітамінно-мінеральний склад. Зверніть увагу, що вода не повинна кипіти дуже бурхливо. Бажано готувати страву в середньому режимі. Час готування на парі приблизно дорівнює часу приготування страви методом варіння. Важливо: таким способом можна готувати вареники, пельмені та навіть булочки чи пиріжки.
Використовуйте низькі температури
Краще готувати довше, але із застосуванням середніх і низьких температур, ніж дуже швидко за максимально високих. Такий спосіб дає змогу зберегти корисні властивості продукту, а також домогтися неймовірної соковитості та м'якості м'яса. Цей спосіб широко застосовують досвідчені шеф-кухарі в кафе і ресторанах. Використовувати його можна як для приготування м'яса, так і овочів. Ідеальний варіант - мультиварка, яка може підтримувати таку функцію.
Харчова плівка
Як не дивно, але вона допоможе готувати смачно і корисно. Річ у тім, що цей полімер здатний витримувати температуру до 140 °C без шкоди для здоров'я. Тобто в плівці можна варити м'ясо або овочі, зберігаючи їхню соковитість і поживні властивості. Її можна придбати в каталозі Алло.юа в Харкові. Достатньо лише загорнути шматок і опустити його у воду, яка, як відомо, кипить за температури лише 100 °C. Будьте здорові та активні завдяки правильному харчуванню!

