Як вибрати якісний набір ножів для кухні

Якісний набір ножів для кухні

Не всі кухонні ножі однакові – часто модний бренд можна викрити у продажу неякісних ножів за високою ціною, тоді як легко можна знайти набір ножів найкращої якості за менші гроші, але менш відомі марки.

Оскільки набір ножів для кухні стане інвестицією, яка використовується щодня для всіх ваших кулінарних ідей, просто необхідно вибрати ножі гарної якості – такі, які будуть довговічними, міцними, зручними у використанні та міцними. У цій статті ви дізнаєтеся, що потрібно шукати, коли ви збираєтеся купити якісний набір ножів для кухні .

Як вибрати якісний набір ножів для кухні

Визначтеся, які типи ножів вам будуть потрібні

Якісний набір ножів для кухні


Зараз кухонні ножі мають різноманітні форми та розміри, вони можуть використовуватися для всіляких потреб, і та кількість ножів, яка вам потрібна, залежить від стилю, звичок та ваших кулінарних талантів.

Хороший базовий комплект ножів для середньостатистичної кухні повинен включати:

  • Універсальний ніж (13 см/5 дюймів) – використовується для цілого ряду продуктів; Найчастіше при виборі першого ножа керуються тим, що він багатофункціональний.
  • Ніж шеф-кухаря (20 - 23см / 7.8 - 9 дюйма) - використовується для подрібнення, нарізки кубиками, рубки м'яса та простої нарізки.
  • Ніж для овочів або ніж для очищення (8 см / 3 дюйми) – використовується для очищення, рубки та обрізання дрібних предметів їжі, які ви тримаєте в руках (наприклад, чищення дрібної картоплі).
  • Хлібний ніж (зубчастий) – використовується для хліба, пирога, фруктів та помідорів.
  • Тесак – використовується для м'яса, а зменшена версія тесака – для подрібнення зелені та ін. Купуйте тільки тоді, коли вам потрібно нарізати великі шматки м'яса.
  • Ніж для філетування – допомагає відокремити філе риби. Купуйте тільки тоді, коли збираєтеся відокремлювати філе від риби, т.к. Найчастіше більшість людей купують уже готове філе.
  • Ніж для нарізки – використовується для отримання тонких та рівних скибочок смаженого м'яса, птиці тощо.
  • Загострює інструмент, точильний камінь для ножів або електричний верстат для заточування ножів.

Досить часто можна купити набір ножів для кухні, до якого вже входить багато чи всі з цього списку; найчастіше він обійдеться дешевше, ніж купівля ножів окремо. Втім, щоб вибрати хороший набір ножів, слід дотримуватися тих самих правил. Крім того, ризик при покупці недорогого або розфасованого набору ножів полягає в тому, що вам можуть не сподобатися якісь ножі в комплекті, через що, як наслідок, зросте нелюбов до певного бренду. З іншого боку, випробувавши лише один ніж, ви легко можете змінити його на ніж іншої фірми, якщо він вам не підійшов.

Купуйте тільки зручні особисто для вас ножі

Оцініть зручність ножів

Купуючи набір ножів для кухні, потримайте кожен із ножів у руці. Якщо ви збираєтеся використовувати цю кухонну приналежність, їй слід зручно і добре розташовуватися в руці. Майте на увазі, якщо якийсь ніж є зручним для однієї людини, це не обов'язково означає, що він буде зручним для вас, тому скористайтеся цією корисною порадою та самостійно спробуйте ніж.

Приділіть максимум уваги якості сталі

Оцініть зручність ножів

Подивіться, наскільки міцною є сталь та де вона розташована. Подивіться будь-які ознаки з'єднання чи зварювання, особливо у області рукоятки ножа. Це слабке місце ножа, слід пам'ятати, що слабкі ножі, швидше за все, погнутий або зламаються в цій точці з'єднання. Найкращі ножі виготовляються із цільного шматка сталі ручного кування (хоча вони рідко зустрічаються і надзвичайно дорого коштують), у той час як дешеві ножі, як правило, тонкі, з неміцною рукояттю і повністю покриті пластиком.

Відчуйте вагу кожного ножа

Відчуйте вагу кожного ножа

Легкий ніж для нарізки хороший через швидкість і точність, у той час як важкий ніж вимагає набагато більше зусиль у використанні, особливо для подрібнення великої кількості легких інгредієнтів. Втім, для твердих продуктів, таких як горіхи, корінь імбиру, пальмовий цукор і таке інше, важкий ніж просто ідеально підходить.

Важливо, щоб ножі були добре збалансовані

Якісний набір ножів для кухні

Якісні ножі, як правило, добре збалансовані і мають приблизно однакову вагу як леза, так і рукоятки. Старовинний спосіб перевірки балансу ножа – це помістити ваш палець на місце, де з'єднуються лезо та рукоять, утримуючи ніж горизонтально, гострою стороною донизу. Якісний, добре збалансований ніж зберігатиме рівновагу в цій точці і не впаде з пальця.

Звичайно, під час проведення цього тесту ви повинні бути дуже уважні! Тільки набір ножів для кухні від дуже дорогих високоякісних виробників відповідає всім параметрам балансування, решта більшості ножів просто впаде з вашого пальця.

Основною причиною, чому варто звернути увагу на баланс ножа, є те, що добре збалансований ніж робить будь-які різальні дії простіше, і ви витрачаєте менше зусиль. По суті, це точка важеля – як баланс гойдалки – і вона має бути у певному місці, або ніж буде незбалансованим. Якщо ви багато разів використовуєте ніж для великої кількості інгредієнтів, збалансований ніж дає набагато менше навантаження на руку.

Вибирайте міцні, надійні ручки

Якісний набір ножів для кухні

Вибираючи набір ножів для кухні, зверніть особливу увагу на ручку. Вона має бути твердою, легко відмивається і добре прикріпленою. У більшості ножів це найтвердіша частина ножа, в якій, як у трубопроводі, напруга при натисканні передається від ручки до леза. Якщо вона тонка, прихована (наприклад, покрита пластиком) або наочно видно зварювальний шов або інше з'єднання, це не дуже хороший знак. Якщо ви бачите будь-який зазор, це не тільки збільшить слабкість ножа, але також може стати пасткою для невеликих порцій їжі та місцем розвитку бактерій.

Дуже важливий матеріал, з якого зроблена рукоятка

Якісний набір ножів для кухні

Розгляньте, з якого матеріалу зроблено ручку. Ручки часто виготовляються з дерева, пластику, загартованої смоли та інших міцних матеріалів. Старомодні ножі з ручкою з кістки є хорошим вибором, т.к. протягом часу кістка стає крихкою. Відомо кілька випадків, коли антикварна кістяна чи дерев'яна ручка ножа розсипалася у руці господаря, травмуючи його. Нещільна або м'яка деревина, або інші низькосортні матеріали не рекомендуються як ручка для ножів.

Уточніть, з чого зроблено лезо ножів

Якісний набір ножів для кухні

Мабуть, найкращим матеріалом для леза ножа є кераміка, так як її можна ув'язнити до рівня скальпеля, вона довго не втрачає своєї гостроти і не іржавіє. Ключовим недоліком цього ножа є його надзвичайна крихкість і легка ламкість - і, до того ж, хороші ножі часто занадто дорогі. Дешеві керамічні ножі слід розглядати з великою обережністю.

  • Хороші ножі часто робляться з нержавіючої сталі (вуглецевої сталі), яка досить швидко дає хороший гострий кут, але слід подбати, щоб такі ножі не заіржавіли. Сталеві ножі легко точити вдома, але потрібно залишатися пильним, щоб запобігти корозії.
  • Багато недорогих сучасних лез ножів виготовлені з нержавіючої сталі, але вони схильні швидко ставати тупими і забирають багато часу на повторне заточування. Якщо ви хочете купити ножі з нержавіючої сталі, купуйте лише високовуглецеві; вони також вимагають заточування, але не іржавітимуть. Ножі з меншим вмістом вуглецю тверді, більш схильні до іржі, але довше залишаються гострими.
  • Якщо ви вибираєте бюджетний, недорогий варіант, то ніж із нержавіючої сталі є гарним вибором, поки ви не зможете дозволити собі ніж із нержавіючої сталі з високим вмістом вуглецю.
  • Ковані ножі краще, ніж штамповані, тому що при куванні метал стає міцнішим.
  • Уникайте ножів, на яких написано, що вони ніколи не вимагають заточування. Вони спочатку не є дуже гострими і не можуть бути заточені, а це означає, що коли вони втрачають свою гостроту (а вони її втрачу), їх потрібно утилізувати.

Подивіться на ширину ріжучої частини ножа, а також на товщину та гладкість леза

Якісний набір ножів для кухні

Кращі ножі гладкі, начебто відполіровані, без ознак ямок у металі. Ріжуча частина леза повинна проходити по всій довжині від кінця до кінця. Як показує зображення зверху, останні 1.5 см або близько того взагалі не мають ріжучої частини кромки, тому цей ніж був би марний для нарізки твердих продуктів, наприклад, моркви, для яких, в основному, і потрібні великі ножі.

Слід прибрати з повсякденного застосування в нарізці овочів та м'яса зубчасті ножі, оскільки вони можуть бути дуже небезпечними і, найімовірніше, зісковзувати, а не нарізати продукти. Їх не можна ув'язнити, вони швидше пиляють, ніж ріжуть на шматочки - зрозуміло, якщо ви не прямо натиснули на лезо (як, наприклад, при нарізці твердого сиру), що, втім, також досить небезпечно. Цей ніж продають за «вигідною ціною» і часто упаковують або рекламують як ніж «все-в-одному», який нібито підходить і для нарізки овочів, і м'яса, і навіть ріже хліб, але насправді вони не коштують грошей, які за них просять. Ви майже ніколи не побачите їх у комплекті з ножами від якісного виробника, тому він може бути добрим показником того, що виробник орієнтований на клієнта, який шукає найбільш економічний варіант. Зубчасті ножі повинні бути у вашому наборі, але тільки для нарізки хліба чи запечених продуктів.

Окрему увагу приділяйте заточенню ножів

Якісний набір ножів для кухні

Щоб якість ножів була на висоті, не пошкодуйте грошей і купіть сталеве або кам'яне заточення. Сталеве заточування підтримає ріжучу частину леза в хорошому стані, але не наточить його, якщо він затупився без застосування. Кам'яне заточування відновить лезо або покращить існуючу ріжучу частину леза.

  • Загострення з алмазної сталі може коштувати набагато більше, але дасть дуже тонке лезо. Такі заточування швидше заточують лезо, так що ножі можуть стати вигнутими або прийняти форму серпа, якщо не бути обережними під час заточування. Дуже часто люди за допомогою заточування загострюють лише середину леза, що найчастіше трапляється, коли ви дуже швидко загострюєте лезо (заточуєте таким способом, ніби це може виглядати чимось вражаючим). Візьміть заточування і проведіть повільно та рівномірно по всій довжині леза, так воно стане рівномірно тонким та гострим.
  • Не використовуйте ніж на кам'яній, скляній, сталевій або керамічній дошках або поверхнях. Це може пошкодити ніж і стати причиною появи дрібних уламків ножа в їжі, а також, що більш ймовірно, зісковзування ножа з цієї поверхні та травми. Обробна дошка з дерева або твердого пластику, як і раніше, залишається кращим варіантом. Дошки слід регулярно чистити і, до того ж до регулярного чищення, якщо дошка з пластику, то її потрібно вимочувати в розчині, що відбілює (10 до 1) раз на тиждень при частому використанні.
  • Більшість травм через ножі викликані тим, що ножі затупилися, а не тим, що ножі заточили. Це пояснюється тим, що коли нож тупий, ви прикладаєте більше зусиль, натискаючи на нього, що збільшує ймовірність того, що він сковзне.

Платіть за якість ножа, а не за ім'я виробника

Якісний набір ножів для кухні

Звісно, ​​ваша мета – купити якісний і при цьому недорогий набір ножів для кухні. Популярність бренду в даному випадку не означає нічого.

Постарайтеся не допустити, щоб будь-хто ще використовував ваші ножі, звичайно, якщо це ваш особистий набір. Зрештою, більшість ножових поранень, спричинених не тупістю ножа, трапилося через те, що хтось використав «незнайомий» йому ніж.

Бережне зберігання ножів - запорука їх довгої служби

Якісний набір ножів для кухні

Ящик для ножів – це добре, тому що ви можете обгорнути ножі тканиною або покласти їх у сумочку як для гайкового ключа або інших інструментів. Деякі ножі продаються в їхньому власному ящику для зберігання, але багато кухарів просто обертають ножі в старий фартух (переконавшись, що жоден ніж не стосується іншого), за допомогою зав'язок у фартуху ножі можна надійно упаковати в вузлик так, щоб він не розкрився. Магнітні смуги для ножів теж не такі ідеальні, але цілком прийнятні там, де немає дітей. Крім того, вони мають бути встановлені там, де не зможуть від'єднатися та впасти.

Вільне зберігання їх у ящику для інструментів або ящику для посуду не рекомендується.

Витратьте на вибір та пошук ножів трохи більше часу, але виберіть найкращий для вас варіант

Вибір набору ножів для кухні

Інтернет може стати чудовим способом, щоб знайти набір ножів для кухні за гарною ціною від якісних брендів, і багато добродушних оптовиків мають сайти для прямих продажів, на яких можна придбати надійні ножі за дуже гарною ціною. Але, принаймні, відвідайте магазини, щоб зрозуміти, які саме ножі ви хочете купити в мережі, або переконайтеся, що на сайті існує хороша програма повернення товару у випадку, якщо вам не сподобаються ножі. Ножі - це, по суті, інвестиція, тому що хороший набір може прослужити вам багато років (від 20 до 30 років і більше), тому краще вибрати один набір ножів для кухні, який довго і добре працюватиме для вас, а також зробить процес приготування їжі набагато легше та приємніше.

Хорошому кухареві — тільки гарні ножі!

[rainmaker_form id="36985"]

Повернися живим