Як готувати смачно та корисно

Щоб зміцнити здоров'я, забезпечити собі гарне самопочуття та довголіття, бажано перейти на смачне та корисне харчування. Для цього потрібно змінити кулінарні звички. Ми розповімо, як готувати не лише смачно, а й корисно.

Як готувати смачно та корисно

Планування - важливо

Насамперед це дозволить заощадити сімейний бюджет та застрахувати себе від раптових спонтанних покупок. Раз на тиждень, наприклад, у суботу чи неділю розробляйте меню на найближчі 7 днів. Продумайте страви, які готуватимете. Відповідно до переліку складіть список продуктів. Відмовтеся від напівфабрикатів. У них багато консервантів, барвників, штучних добавок, підсилювачів смаку, солі та цукру. Вони шкідливі організму. Краще віддати перевагу сільськогосподарській продукції, яку реалізують на ринках. У раціоні мають переважати нежирне м'ясо, кисломолочна продукція, свіжі овочі, зелень та фрукти. Якщо маєте проблеми з вигадкою рецептів, перегляньте популярні кулінарні сайти. Там цілком можна підібрати кілька добрих ідей навіть за умови обмеженого бюджету.

Виробляємо звичку запікати

Якщо раніше будь-яка страва прямувала на сковороду, то тепер використовуйте запікання. Так, для цього доведеться купити духову шафу . Але здоров'я та гарне самопочуття важливіше. Продукт, оброблений без жиру і смаження, максимально зберігає поживні властивості, має природний смак і аромат. До того ж, запечений продукт знижує свою калорійність, що важливо для ідеальної фігури. Запікати можна у фользі або спеціальних рукавах.

Готувати на пару теж добре

Пароварка зберігає смак та соковитість продукту, при цьому максимально дбайливо впливає на вітамінно-мінеральний склад. Зверніть увагу, що вода не повинна кипіти дуже бурхливо. Бажано готувати страву у середньому режимі. Час приготування на пару приблизно дорівнює часу приготування страви шляхом варіння. Важливо: у такий спосіб можна готувати вареники, пельмені і навіть булочки чи пиріжки.

Використовуйте низькі температури

Краще готувати довше, але із застосуванням середніх та низьких температур, ніж дуже швидко при максимально високих. Такий спосіб дозволяє зберегти корисні властивості продукту, а також досягти неймовірної соковитості та м'якості м'яса. Цей спосіб широко застосовують досвідчені шеф-кухарі у кафе та ресторанах. Використовувати його можна як для приготування м'яса, так і для овочів. Ідеальний варіант – мультиварка, яка може підтримувати таку функцію.

Харчова плівка

Як не дивно, але вона допоможе готувати смачно та корисно. Справа в тому, що цей полімер здатний витримувати температуру до 140 C без шкоди для здоров'я. Тобто в плівці можна варити м'ясо чи овочі, зберігаючи їх соковитість та поживні властивості. Її можна придбати в каталозі Алло.юа у Харкові . Достатньо лише загорнути шматок і опустити його у воду, яка, як відомо, кипить при температурі лише 100 °C. Будьте здорові та активні завдяки правильному харчуванню!

Повернися живим