Щоб зміцнити здоров'я, забезпечити собі гарне самопочуття та довголіття, бажано перейти на смачне та корисне харчування. Для цього потрібно змінити кулінарні звички. Ми розповімо, як готувати не лише смачно, а й корисно.
Планування - важливо
Насамперед це дозволить заощадити сімейний бюджет та застрахувати себе від раптових спонтанних покупок. Раз на тиждень, наприклад, у суботу чи неділю розробляйте меню на найближчі 7 днів. Продумайте страви, які готуватимете. Відповідно до переліку складіть список продуктів. Відмовтеся від напівфабрикатів. У них багато консервантів, барвників, штучних добавок, підсилювачів смаку, солі та цукру. Вони шкідливі організму. Краще віддати перевагу сільськогосподарській продукції, яку реалізують на ринках. У раціоні мають переважати нежирне м'ясо, кисломолочна продукція, свіжі овочі, зелень та фрукти. Якщо маєте проблеми з вигадкою рецептів, перегляньте популярні кулінарні сайти. Там цілком можна підібрати кілька добрих ідей навіть за умови обмеженого бюджету.
Виробляємо звичку запікати
Якщо раніше будь-яка страва прямувала на сковороду, то тепер використовуйте запікання. Так, для цього доведеться купити духову шафу . Але здоров'я та гарне самопочуття важливіше. Продукт, оброблений без жиру і смаження, максимально зберігає поживні властивості, має природний смак і аромат. До того ж, запечений продукт знижує свою калорійність, що важливо для ідеальної фігури. Запікати можна у фользі або спеціальних рукавах.
Готувати на пару теж добре
Пароварка зберігає смак та соковитість продукту, при цьому максимально дбайливо впливає на вітамінно-мінеральний склад. Зверніть увагу, що вода не повинна кипіти дуже бурхливо. Бажано готувати страву у середньому режимі. Час приготування на пару приблизно дорівнює часу приготування страви шляхом варіння. Важливо: у такий спосіб можна готувати вареники, пельмені і навіть булочки чи пиріжки.
Використовуйте низькі температури
Краще готувати довше, але із застосуванням середніх та низьких температур, ніж дуже швидко при максимально високих. Такий спосіб дозволяє зберегти корисні властивості продукту, а також досягти неймовірної соковитості та м'якості м'яса. Цей спосіб широко застосовують досвідчені шеф-кухарі у кафе та ресторанах. Використовувати його можна як для приготування м'яса, так і для овочів. Ідеальний варіант – мультиварка, яка може підтримувати таку функцію.
Харчова плівка
Як не дивно, але вона допоможе готувати смачно та корисно. Справа в тому, що цей полімер здатний витримувати температуру до 140 C без шкоди для здоров'я. Тобто в плівці можна варити м'ясо чи овочі, зберігаючи їх соковитість та поживні властивості. Її можна придбати в каталозі Алло.юа у Харкові . Достатньо лише загорнути шматок і опустити його у воду, яка, як відомо, кипить при температурі лише 100 °C. Будьте здорові та активні завдяки правильному харчуванню!