Сьогодні серед багатьох сучасних сімей правилам етикету практично не приділяється належної уваги. Швидкий міський темп життя змушує спрощувати процес їди аж до переходу на фастфуд, а вже про те, щоб ходити в хороші ресторани і не йдеться. У результаті, багато дорослих і освічених людей поняття не мають, як правильно користуватися ножем і вилкою і як поводити себе за обіднім столом, щоб не уславитися невігласом.
Навіть якщо ви ведете скромний спосіб життя і не ходите на звані вечері, знати правила сучасного етикету та вміти користуватися ножем та вилкою варто навчитися! По-перше, знання зайвими не бувають і ви точно нічого не втратите, якщо навчитеся, а по-друге — хто знає, де ви опинитеся завтра і за яким столом? Погодьтеся, краще бути готовим до всього та створити про себе приємне враження.
Як правильно користуватися ножем та вилкою
У цій статті ми розповімо про основні правила сучасного Європейського етикету, навчимо вас правильно користуватися ножем та вилкою, а також наведемо кілька прикладів правильного сервірування обіднього столу.
1. Розташування приладів на столі
За європейськими правилами етикету, ніж має бути праворуч від тарілки, а вилка – зліва. Якщо використовується більше однієї вилки, тоді вилка для основної страви кладеться ближче до тарілки, а вилка для салатів - поруч із нею. Як правило, вилка для салатів менша за розміром, ніж вилка для основної страви.
2. У якій руці потрібно тримати ніж
Для того, щоб правильно користуватися ножем та вилкою, спочатку потрібно навчитися правильно тримати прилади в руках. Візьміть ніж у праву руку, а вилку – у ліву, як показано на малюнку. При цьому вказівним пальцем правої руки потрібно притримувати ніж зверху, щоб створювати додаткове підсилення та контролювати процес розрізання страви . Решту пальців обхопіть основу ручки ножа таким чином, щоб кінець ручки упирався у вашу долоню.
Важливо розуміти, що ці правила орієнтовані на правшів! Якщо ви шульга, тоді вам потрібно робити все вищеописане в дзеркальній формі, тобто виделку ви будете тримати в правій руці, а ніж - в лівій.
3. У якій руці тримати вилку
За правилами Європейського етикету, вилку потрібно тримати у лівій руці (якщо ви правша). Виделку потрібно тримати таким чином, щоб її зубці дивилися вниз, а вказівний палець лівої руки знаходився зверху, біля основи вилки, як показано на малюнку. Решту пальців потрібно обхопити рукоятку вилки так, щоб вона була повністю прихована в руці.
4. Правильна постановка рук під час трапези
Розташуйте зап'ястя рук так, щоб ваші вказівні пальці та кінці приладів були спрямовані вниз до тарілки. Лікті повинні бути розслаблені і не торкатися столу. Це правило необхідно дотримуватися лише під час їди. Після того, як трапеза буде закінчена, лікті можуть бути розташовані як вам завгодно.
5. Як правильно користуватися ножем та вилкою
Для того, відрізати шматочки від страви, притримуйте її, натискаючи вказівним пальцем на вилку, при цьому зробіть кілька рухомих рухів ножем. Виделку при цьому потрібно тримати так, щоб зубці були спрямовані від вас, а лезо ножа розташовувалося за вилкою.
Після того, як необхідний шматочок відрізаний, його можна з'їсти і продовжити трапезу.
6. Додаткові прилади, які використовуються для сервірування столу
У більшості випадків, для сервірування столу використовують вилку, ложку і ніж, але щоб ви не потрапили в незручну ситуацію, коли виявите повніше сервірування столу, ми розповімо які ще прилади бувають і для чого вони призначені.
Отже:
- При сервіруванні столу чотирма приладами використовують вилку для салату (вона трохи менше основної вилки), вилку для основної страви, ніж для основних страв та чайну ложку для кави.
- Якщо стіл сервірують п'ятьма приладами, до комплекту додається супова ложка.
- При сервіруванні шістьма приладами кладуть два комплекти вилки та ножа. Комплект вилки та ножа для першої страви розташовується по краях, потім йде вилка та ніж для основних страв, далі десертна або салатна вилка та чайна ложка.
- Сервірування столу сім'ю приладу відрізнятиметься від попереднього варіанта наявністю великої супової ложки.
7. Як класти прилади під час трапези
Мало просто навчитися користуватися ножем та вилкою, потрібно ще запам'ятати деякі загальноприйняті правила розташування приладів на тарілці. Наприклад, щоб офіціант не забрав вашу тарілку раніше, потрібно подати офіціанту відповідний сигнал, поклавши вилку поверх ножа зубами вниз, як це показано на малюнку.
Після закінчення їжі ви також можете подати офіціанту сигнал, поклавши прилади в позицію, яка повідомить йому, що вашу тарілку можна виносити. Для цього вилку та ніж потрібно покласти паралельно один одному, спрямувавши їх кінці у середину тарілки. При цьому зубці вилки повинні бути спрямовані вниз, як показано на малюнку.
8. Ще кілька порад, як вести себе за обіднім столом
- Прилади потрібно тримати так, щоб кінці ручок упиралися вам у основу долоні, а не за середину ручки.
- Під час їжі лікті не можна розставляти убік.
- Голову потрібно трохи нахилити вниз, а не нахиляти низько до тарілки. Виделку або ложку потрібно підносити до рота, не нахиляючись.
- За правилами етикету не можна дмухати на їжу чи напої.
- Категорично не слід під час їжі хлібувати, прицмокувати і чавкати.