Що б там не говорили на адресу кави, але насправді це дуже корисний напій. До її складу входить багато поживних речовин і антиоксиданти, які сприяють не тільки тимчасовому поліпшенню загального стану, а й усьому здоров'ю загалом. Дослідження показують, що люди, які п'ють каву, схильні до набагато меншого ризику розвитку деяких серйозних захворювань.

Давайте разом розберемося в чому конкретно проявляється користь цього благородного напою. Пропонуємо Вам кілька підтверджених у реальних клінічних дослідженнях фактів про користь кави.
1. Кава підвищує енергетичні рівні та може зробити вас розумнішими
Кава знімає втому і підвищує заряд енергії. Це відбувається завдяки тому, що вона містить натуральний стимулятор - кофеїн, який входить до переліку найбільш часто споживаних психоактивних речовин у світі. Під час вживання кави кофеїн моментально всмоктується в кров, а звідти безпосередньо надходить у мозок. У головному мозку кофеїн блокує гальмівні нейромедіатори, так званий, аденозин. Коли це відбувається, кількість інших нейромедіаторів норадреналіну і дофаміну збільшується, що призводить до підвищення збудження нейронів. Багато контрольованих випробувань на людях показують, що кава покращує різні аспекти функцій мозку. Серед яких, пам'ять, настрій, пильність, енергетичні рівні, час реакції та загальні когнітивні функції.
Підсумок: Кофеїн блокує гальмівні нейромедіатори в головному мозку, що призводить до стимулюючого ефекту. Це покращує енергетичні рівні, настрій і різні аспекти функцій мозку.
2. Кава допомагає в процесі спалювання жирів
Чи знаєте ви, що кофеїн міститься майже в кожній добавці для спалювання жиру? Деякі дослідження показують, що кофеїн підвищує швидкість метаболізму на 3-11%. Інші дослідження показують, що кофеїн безумовно може збільшити спалювання жиру на 10% у огрядних і на 29% у худорлявих людей. Однак, такий ефект може зменшитися при довгостроковому прийомі кави.
Підсумок: Дослідження показують, що кофеїн може збільшити спалювання жиру в тілі та підвищити швидкість метаболізму.

3. Кофеїн може рішуче поліпшити фізичну роботу

Кофеїн стимулює нервову систему, змушуючи її посилати сигнали в жирові клітини, щоб зруйнувати жировий прошарок. А самі жирові клітини, звільняючись, потрапляють у кров як безплатні жирні кислоти і стають доступним паливом для організму. Але кофеїн також збільшує рівень адреналіну в крові. Цей гормон "боротьби або втечі" робить наші тіла готовими до інтенсивного фізичного навантаження. З огляду на такий ефект, не дивно, що кофеїн може поліпшити фізичну роботу на 11-12%, в середньому. З цієї причини, має сенс випивати чашку міцної кави за півгодини до того, як ви підете в спортзал.
Підсумок: Кофеїн підвищує рівень адреналіну в крові та вивільняє жирні кислоти з жирових тканин. Це також призводить до суттєвих поліпшень у фізичній роботі.
4. У каві містяться необхідні поживні речовини
Кава - це більше, ніж просто чорна вода. Багато поживних речовин у кавових зернах дійсно перетворюють її на винятковий напій.
Одна чашка кави містить:
- Рибофлавін (Вітамін В2): 11% від добової норми.
- Пантотенова кислота (вітамін В5): 6% від добової норми.
- Марганець і калій: 3% від добової норми.
- Магній і ніацин (В3): 2% від добової норми.
Звичайно, більшість людей вважають за краще пити більше однієї чашки на день. Якщо ви п'єте 3-4 чашки, то ці суми не важко скласти.

5. Кава може захистити вас від хвороби Альцгеймера і Паркінсона
Хвороба Альцгеймера є доволі поширеним захворюванням і провідною причиною нейродегенеративної деменції по всьому світу. Як правило, це захворювання вражає людей старше 65 років. На жаль, немає жодного відомого лікування для хвороби Альцгеймера. Проте є кілька речей, які ви можете зробити, щоб запобігти ймовірності такого захворювання. Крім здорового харчування і фізичних вправ, не менш ефективною профілактикою може стати вживання кави. Деякі дослідження показують, що у людей, які регулярно п'ють каву, ризик отримання хвороби Альцгеймера знижується на 65%.
Хвороба Паркінсона є другим найпоширенішим нейродегенеративним захворюванням, одразу після хвороби Альцгеймера. Це спричинено смертю нейронів у мозку, які виробляють допамін. Так само, як і з хворобою Альцгеймера, хвороба Паркінсона не має жодного відомого лікування, тож слід ще більше зосередитися на її профілактиці. За даними досліджень, регулярне вживання кави знижує ризик розвитку хвороби Паркінсона в діапазоні від 32 до 60%.
Підсумок: Кавомани менш схильні до ризику отримання хвороби Альцгеймера, яка є провідною причиною недоумства в усьому світі, і хвороби Паркінсона, другого найпоширенішого нейродегенеративного розладу.

6. Кава має захисний вплив на печінку
Печінка - дивовижний орган, який виконує сотні важливих функцій в організмі людини. Деякі поширені захворювання, наприклад, гепатит, насамперед, вражають печінку. Багато з таких хвороб можуть навіть призвести до цирозу печінки. Але, виявляється, кава може захистити від більшості хвороб, що вражають печінку, і від цирозу печінки в тому числі. Люди, які п'ють 4 і більше чашок на день, знижують ризик захворювання печінки на 80%.
Підсумок: У людей, які п'ють каву, значно знижений ризик цирозу печінки, що розвивається, який може бути спричинений деякими хворобами, що вражають печінку.
7. Кава допомагає впоратися з депресією і робить Вас щасливішими
Депресія - серйозний розлад психіки, який спричиняє значно зменшену якість життя. У дослідженні Гарварда, виданому 2011 року, у жінок, які випивали більше 4 чашок на день, був на 20% знижувався стан пригніченості. Інше дослідження показало, що у жінок, які випивали від 4 чашок кави на день, на 53% знижувалася ймовірність того, що вони вчинять самогубство.
Підсумок: Кава погашає депресію, що розвивається, і може істотно знизити ризик самогубства.

8. У тих, хто п'є каву, є нижчий ризик деяких типів раку
Рак - одна з найпоширеніших у світі причин смертності, яка характеризується нестримним ростом клітин у тілі. Кава виступає як захисний механізм проти двох типів раку: раку печінки та раку ободової і прямої кишки. Рак печінки - третя головна причина смерті від раку у світі, тоді як рак ободової і прямої кишки посідає четверте місце. Дослідження показують, що ті, хто п'ють каву, мають до 40% нижчу ймовірність захворіти на рак печінки та на 15% нижчу ймовірність захворювання на інші форми раку.
Підсумок: Рак печінки і рак ободової та прямої кишки посідають 3 і 4 місця за причиною смерті від раку в усьому світі. У тих, хто п'є каву, є менша ймовірність захворіти на деякі види раку.
9. Кава не викликає хворобу серця і може знизити ризик серцевого нападу
Часто стверджується, що кофеїн сприяє підвищенню кров'яного тиску. Це вірно, але ефект цей невеликий (3-4 мм/гг) і зазвичай швидко минає, якщо Ви регулярно п'єте каву. Однак ефект може зберігатися у деяких людей, тому слід це пам'ятати, якщо у вас підвищений кров'яний тиск. Водночас дослідження НЕ підтримують той міф, що кава збільшує ризик хвороби серця. Фактично є деякі докази, що у жінок, які п'ють каву, навпаки, знижується ймовірність виникнення захворювань серця.
Підсумок: Кава може викликати помірне збільшення кров'яного тиску, яке триває недовго за умови регулярного вживання кави. Кавомани можуть не остерігатися ризику захворювання серця і тим більше ризику серцевого нападу від кави.
10. Кава продовжує життя
З огляду на ті факти, що люди, які п'ють каву, менш імовірно, захворіють на багато хвороб, то можна зробити висновок, що кава подовжує їхнє життя. Деякі дослідження показують, що у кавоманів нижчий ризик смерті. У двох дуже великих дослідженнях, ризик смертності у чоловіків був знижений на 20%, а у жінок - на 26%, протягом 18-24 років. Особливо сильним такий ефект проявився у діабетиків типу II.
Підсумок: Кілька досліджень показують, що люди, які п'ють каву, живуть довше і мають нижчий ризик передчасної смерті.

11. Кава є найбільшим джерелом антиоксидантів у західній дієті
Для людей, які дотримуються стандартних західних норм харчування, кава включена як здоровий продукт через високий вміст у ній антиоксидантів. Дослідження засвідчили, що більшість людей отримують більше антиоксидантів із кави, ніж із фруктів та овочів разом.