Як вибрати каву для кавоварки

Все частіше шанувальники цього ароматного напою, що бадьорить, купують собі кавомашини, щоб уникнути порошкових сумішей і пити більш якісну і насичену каву. Перед новачками відразу постає питання – яку каву вибрати? Всі різновиди найкращої кави ви можете придбати на сайті datis.com.ua , а ця стаття допоможе вам ознайомитися з її базовими критеріями.

Як вибрати каву для кавоварки

Арабіка чи робуста – що краще

Ці два найпопулярніші сорти кави відрізняються за смаком. Арабіка має більш ніжний і м'який смак з трохи вловимою кислинкою. Такі відтінки обумовлені високим вмістом олій та низьким відсотком кофеїну. Робуста за рахунок великої кількості цієї речовини має виражений гіркий присмак, що сподобається не кожному. Саме тому арабіка є незмінним лідером ринку і коштує набагато дорожче, ніж робуста.

Способи обробки зерен кави

Існує три основні методики:

  • суха;
  • мита;
  • напівмитий.

Суха

У цьому випадку кавове зерно просушується разом із м'якоттю. Для повного висихання потрібно близько місяця. За цей час усі соки та поживні речовини ягоди просочують зерно, що дає майбутньому напою неймовірно насичений аромат та смак, багатий на ягідні ноти.

Мита

При вологому способі обробки після збирання зерен протягом доби потрібно вимочити ягоди, щоб м'якоть легко відокремилася від зерна. Далі з насіння знімають клейковину через процес ферментації – зерна кладуть у воду, де є спеціальні дріжджі з бактеріями. Під впливом мікроорганізмів клейка речовина відстає. Кава після такої обробки трохи кислитиме, а також матиме виражений «шоколадний» смак.

Напівсуха

Це комбінований метод, який поєднує в собі два вищеописані процеси. Спочатку з ягід знімають м'якоть, але не кладуть у ємність із дріжджами, а відразу висушують. При цьому клейкий склад не видаляється, а процес ферментації починається під час сушіння зерен. Така кава буде досить солодкою з яскравим фруктовим післясмаком.

Як підібрати ступінь обсмажування зерен кави

Ступінь обсмажування впливає не лише на смак напою, а й на його аромат та міцність.

Слабка обсмажування : При такій обсмажуванні зерна будуть віддавати кислинкою і добре поєднуватися з молоком.

Середній рівень : Класичне обсмажування, при якому кава має насичені кисло-солодкі ноти.

Сильнообсмажена кава: Такий напій вже не кислить і має більшу міцність.

Вищий ступінь: У даному випадку кава гірчить і має ненав'язливий «палений» смак. Ідеально із вершками.

Популярні види напоїв

  1. Капучино відрізняється легким смаком, тому для нього краще вибирати каву із середнім рівнем обсмажування. Склад може бути на 80% з арабіки і близько 20% припадає на робусту.
  2. Для латте ж варто купувати тільки зерна арабіки із середнім способом обсмажування.
  3. Американо відрізняється варіативністю, тому що для нього бариста беруть за основу різні змісти арабіки та робуста. Рівень обсмажування можна змінюватись від середнього до сильного.
  4. Еспресо відрізняється міцністю та насиченістю, тому для нього вибирають арабіку сильним рівнем обсмажування.

Повернися живим