Борщ, блюдо без якого не обходиться, мабуть, жодна родина. Ситний, наваристий та смачний зелений борщ, воістину є царем перших страв.
Однак, у весняно-літній період багато хто віддає перевагу зеленому борщу зі щавлем і яйцем. Кажуть, що з традиційним борщем він не має нічого спільного, але від цього зелений борщ не перестають називати борщем. Зелений борщ наповнений вітамінами має неповторний смак та дуже легко готується. У спекотні дні не хочеться їсти важку їжу, але й без першої ніяк не обійтися, тому такі перші страви, як зелений борщ, окрошка та овочевий суп – це найкращий вибір літа. А як другі страви добре йдуть овочеві страви: тушкована картопля , смажені кабачки, страва рататуй, овочеве рагу і, звичайно ж, салати.
Як приготувати зелений борщ?
Складові:
- Бульйон - 3 л
- Картопля - 4 шт середнього розміру
- Капуста - 200 г
- Морква - 1 шт
- Цибуля - 1 шт середнього розміру
- Яйця - 3 шт
- Щавель - 1 великий пучок
- Зелень
- Сіль
- Чорний мелений перець
- Лавровий лист
Як правильно готувати зелений борщ із щавлем та яйцем:
1. Зваріть бульйон до підлоги готовності. І підготуйте продукти: поріжте картоплю, цибулю та моркву.
Попередньо відваріть яйця.
2. Половину нарізаної цибулі додайте в киплячий бульйон. Свіжа цибуля додасть більш глибокий аромат та насичений смак борщу.
Варіть бульйон на середньому вогні.
3. Другу половину цибулі підсмажте на олії до золотистого кольору.
4. Потім додайте до цибулі моркву.
5. Коли морква віддасть свій колір – отже засмажка готова.
Не залишайте надовго цибулю з морквою в сковороді, інакше вони можуть підгоріти від температури сковороди.
6. Додайте в бульйон картоплю і слідом за ним відправте засмажку.
7. Поки не закипів майбутній зелений борщ, поріжте капусту.
І висипте нарізану капусту за засмажкою в каструлю.
Тепер ваш борщ закипить нескоро. Накрийте кришкою каструлю, але не до кінця. Ви можете також трохи зменшити вогонь.
8. Підготуйте щавель. Добре сполосніть його водою і відріжте зайві кінчики. Хоча саме в них міститься найбільша кількість щавлевої кислоти. Але це на ваш розсуд, різати їх у борщ чи ні.
Нарізаний щавель вирушає в каструлю із зеленим борщем за капустою.
9. Наріжте яйця та зелень.
Дочекайтеся, коли закипить борщ і дайте йому залишити 5 хвилин. Після чого додайте яйця із зеленню.
Посолити, поперчити і покласти пару лаврових листочків. Доведіть до кипіння, вимкніть вогонь і накрийте кришкою з борщем. Залиште так постояти хвилин 10-15.
Зелений борщ готовий!
До столу подавайте зелений борщ гарячим. І за традицією, ви можете додати до нього трохи сметани чи майонезу.