Як вибрати каву для кавомашини

Дедалі частіше шанувальники цього ароматного напою, що бадьорить, купують собі кавоварки, щоб відійти від порошкових сумішей і пити якіснішу та насиченішу каву. Перед новачками відразу постає питання - яку каву вибрати? Усі різновиди найкращої кави ви можете придбати на сайті datis.com.ua, а ця стаття допоможе вам ознайомитися з його базовими критеріями.

Як вибрати каву для кавомашини

Арабіка чи робуста - що краще

Ці два найпопулярніші сорти кави різняться за смаком. Арабіка має ніжніший і м'якший смак із ледь відчутною кислинкою. Такі відтінки зумовлені високим вмістом олій і низьким відсотком кофеїну. Робуста ж завдяки великій кількості цієї речовини має виражений гіркий присмак, що сподобається не кожному. Саме тому арабіка є беззмінним лідером ринку і коштує набагато дорожче, ніж робуста.

Способи обробки зерен кави

Існує три основні методики:

  • суха;
  • мита;
  • напівмита.

Суха

У цьому разі кавове зерно просушується разом із м'якоттю. Для повного висихання потрібно близько місяця. За цей час усі соки і поживні речовини ягоди просочують зерно, що дає майбутньому напою неймовірно насичений аромат і смак, багатий ягідними нотами.

Мита

За вологого способу обробки після збору зерен протягом доби потрібно вимочити ягоди, щоб м'якоть легко відокремилася від зерна. Далі з насінини знімають клейковину через процес ферментації - зерна кладуть у воду, де знаходяться спеціальні дріжджі з бактеріями. Під впливом мікроорганізмів клейка речовина відстає. Кава після такої обробки буде трохи кислити, а також матиме виражений "шоколадний" смак.

Напівсуха

Це комбінований метод, який поєднує в собі два вищеописаних процеси. Спершу з ягід знімають м'якоть, але не кладуть у ємність із дріжджами, а відразу висушують. При цьому клейкий склад не видаляється, а процес ферментації починається прямо під час сушіння зерен. Така кава буде досить солодкою з яскравим фруктовим післясмаком.

Як підібрати ступінь обсмаження зерен кави

Ступінь обсмажування впливає не тільки на смак напою, а й на його аромат і міцність.

Слабке обсмажування: При такому обсмажуванні зерна віддаватимуть кислинкою і чудово поєднуватимуться з молоком.

Середній рівень: Класичне обсмажування, за якого кава має насичені кисло-солодкі ноти.

Сильнообсмажена кава: Такий напій уже не кислить і має більшу міцність.

Вищий ступінь: У цьому випадку кава гірчить і має ненав'язливий "палений" смак. Ідеально з вершками.

Популярні види напоїв

  1. Капучино вирізняється легким смаком, тому для нього краще вибирати каву із середнім рівнем обсмаження. Склад може на 80% бути з арабіки і близько 20% припадає на робусту.
  2. Для лате ж варто купувати тільки зерна арабіки із середнім способом обсмажування.
  3. Американо вирізняється варіативністю, адже для нього бариста беруть за основу різні суміші арабіки та робусти. Рівень обсмажування можна варіювати від середнього до сильного.
  4. Еспресо вирізняється міцністю і насиченістю, тому для нього вибирають арабіку сильним рівнем обсмаження.

Повернись живим