Чудова їжа за кілька хвилин, чи можна її приготувати в домашніх умовах? Це, безумовно, можливо. Творчий підхід до кулінарії притаманний не тільки тому, хто багато часу проводить на кухні. Кожен, хто готовий до практичної організації свого часу, може навчитися швидко готувати. Адже швидко приготована їжа не тільки залишає більше часу для інших справ, а й корисна для здоров'я, адже більшість цінних поживних компонентів у продуктах зберігається тим краще, чим менше часу вони піддаються тепловій обробці.
Як навчитися швидко готувати: три складові успіху
Температура
Якщо ви не хочете втрачати свій час на кухні, перший важливий фактор для цього температура. Приступаючи до готування, одразу ввімкніть духовку або гриль, щоб вони почали розігріватися, або поставте кип'ятитися воду.
Усі духовки розігріваються по-різному. Зазвичай для цього потрібно від 10 до 15 хвилин. Електричній духовці з конвекцією, як правило, взагалі не потрібен попередній розігрів. Наприклад, ви вирішили приготувати курку в духовці, а ваша духовка нагрівається повільно і за рецептом потрібно, щоб вона була нагріта до певної температури, - будьте уважними і не нехтуйте цією вимогою. Увімкніть духовку перш, ніж будете збирати необхідні інгредієнти. Якщо ви будете дотримуватися елементарних умов, то ви напевно зможете навчитися швидко готувати.
Гриль теж потребує попереднього розігрівання. Щоб уникнути нерівномірного прогрівання, краще одразу поставити на найвищу температуру і стежити за продуктом усередині гриля. Якщо ніжні продукти, як-от рибні стейки, починають підгоряти, треба відсунути решітку подалі від джерела спека або зовсім зніміть їх із решітки та покладіть на дно дека.
Організація
Другий секрет смачного та швидкого готування полягає в хорошій організації. Слід переконатися, що всі необхідні інгредієнти знаходяться у вас під рукою. Страву можна легко зіпсувати, якщо частину часу вам доведеться витратити на пошук кунжутної олії, тоді як вміст казана через кілька секунд може почати горіти. Вам може здатися, що навчитися швидко готувати під силу лише професіоналам, але це доступно навіть новачкові. Потрібно тільки грамотно організувати свою робочу зону на кухні.
Перед тим як приступити до приготування їжі, треба уважно прочитати всі вказівки і ретельно вивчити рецепт, щоб не втрачати час на читання кожного пункту. Потім витратьте кілька хвилин на те, щоб зібрати інгредієнти, посуд та інструменти, все має бути під рукою. Це особливо важливо, коли за рецептом потрібно щось, чим ви не користуєтеся щодня. Наприклад, міксер, ніж для зняття цедри з лимона або тертка для мускатного горіха - ваші неоціненні помічники, якщо тільки вони не перебувають у глибині шухляди або шафки.
Підготуйте поверхню кухонного столу, а після використання підручних засобів приберіть їх, тому що безлад на столі заважатиме і сповільнюватиме процес приготування їжі.
Розмір
Третій секрет швидкого приготування - розмір. Що дрібніші компоненти, то швидше вони варяться. Нарізка тонкими смужками, кубиками або скибочками продуктів, а також використання терки економлять час. Оскільки зазвичай попередні підготовки включені в ті хвилини, які передбачені для кожного рецепта.
Основні інгредієнти
Використання основних інгредієнтів для приготування ваших улюблених страв, ви зможете не тільки навчитися швидко готувати їх, а й наповнити їх неймовірним смаком.
Сіль
Досить часто кількість солі в рецептах залишено на розсуд кулінара - відповідно до вашого смаку. Лікарі рекомендують зменшити її споживання. Тому спробуйте класти солі якомога менше або взагалі обійтися без неї, якщо рецептом передбачено використання бекону, каперсів, копченостей або соєвого соусу.
Перець
Чорний перець горошком, помелений перед самим приготуванням їжі, значно смачніший за куплений мелений чорний чи білий перець і він довше зберігається. Якщо, наприклад, ви готуєте салатто приправа з перцю додасть йому особливого пікантного смаку. Коли рецептом передбачається використання чорного перцю, завжди мається на увазі свіжомелений. Пам'ятайте про це.
Зелень
Коли немає часу готувати їжу на повільному вогні, щоб вона поступово наповнювалася ароматом, свіжа зелень якраз те, що вам потрібно. Її можна замінити й сушеною. Такі приправи більш концентровані, тому, як правило, 1-1,5 чайної ложки сушеної зелені замінюють 1 столову ложку свіжої.
І наостанок.
Як правильно користуватися рецептами
Щоб навчитися швидко готувати, потрібно дотримуватися не тільки вищеописаних умов, а й суворо дотримуватися рецептів. Зазвичай інгредієнти в рецептах вказуються в метричних одиницях. Однак, варто запам'ятати, якщо кількість вказується в ложках, то враховувати потрібно ложку без верху. Якщо використовуються спеціальні кухонні ложки-мірки, то це означає, що мірка в 15 мл, як правило, дорівнює 1 столовій ложці без верху, а мірка в 5 мл дорівнює 1 чайній ложці без верху.
Успіхів Вам і приємного приготування страв!
За матеріалами книги "Кулінарні шедеври за 30 хвилин"








