З давніх часів люди цінували і намагалися максимально ефективно використовувати дари природи. Кедрові горішки застосовували для приготування всіляких відварів і настоянок. Вони вважалися корисними за шлункових недуг - гастриту, виразки, панкреатиту. Горіхова кашка допомагала в загоєнні ран, а відходи під час видобутку (макуха і лушпиння) ставали основними компонентами заспокійливих ванн. Цілющий відвар використовували в косметології. Він слугував натуральним барвником, надаючи волоссю яскравого каштанового відтінку, зміцнював локони, забезпечував блиск. Спиртовими настоянками лікували серйозні захворювання опорно-рухового апарату (артрит, ревматизм тощо).

Як добувають горіх
Кедр - хвойна рослина. По суті, його плодами є шишки. Тільки після їхнього лущення та ретельного багатоетапного очищення отримують горішки, які промивають і висушують. Для настоянок використовують переважно дрібні неочищені екземпляри. Щоб вживати продукт у їжу, краще одразу купувати його очищеним, оскільки процес чищення досить довгий і трудомісткий. На спеціально обладнаних виробництвах кожна шишка проходить 12 стадій обробки (очищення, промивання, сушіння, калібрування тощо), після чого насіння упаковують і відправляють на магазинні полиці.
Це цікаво! Час дозрівання однієї шишки становить 14-15 місяців. Кожна з них містить від 30 до 150 насінин.

Як правило, рослини ростуть серед дикої природи (у тайзі) далеко від великих міст, що дає змогу сміливо називати продукт екологічно чистим.
Кедрові ласощі - джерело молодості та краси
Горіхи мають високу поживну цінність. 100 г такого продукту містять 680 ккал, що за нормального раціону здорової людини у 2 000-2 700 ккал досить багато. Незважаючи на це, вони є важливим компонентом правильного, збалансованого харчування. Часто включаються в раціон під час схуднення.
Близько половини маси насіння становить олія. Вона багата на вуглеводи та цінні рослинні білки.
Крім високої калорійності та поживності, склад містить:
- ейкозенову кислоту;
- вітаміни A, C, D, Е, К, РР, біотин;
- мікро- і макроелементи (калій, марганець, магній, цинк, йод);
- рослинну клітковину;
- амінокислоти.

Вживання кедрових горіхів сприятливо позначається на здоров'ї серцево-судинної системи. Впливаючи на зменшення рівня холестерину, вони сприяють зниженню навантаження на серцевий м'яз. Вітамін K разом з ейкозеновою кислотою сприяє прискореному загоєнню ран. Магній у складі нормалізує артеріальний тиск. Користь для шлунково-кишкового тракту зумовлена наявністю харчових волокон, що стимулюють перистальтику кишківника і вироблення травних ферментів.
Зміна кедра можна назвати еліксиром молодості та краси. Велика кількість антиоксидантів допомагає уповільнити процеси старіння організму, сприяє оновленню шкірного покриву, росту волосся та нігтів. Калій відповідає за нормалізацію водно-сольового обміну та зниження набряклості. Вітамін E допомагає захистити шкіру від згубного впливу ультрафіолету, сприяє збереженню пружності епідермісу. Кедровий горіх корисний для підтримки здоров'я чоловічої та жіночої репродуктивної системи. Він допомагає вирівняти психоемоційний фон і стабілізувати фізичний стан, покращує пам'ять, сприяє активізації мозкової діяльності.
Для кого горіхи - зло
Парадоксально, але такий багатий поживними речовинами і цінними вітамінами продукт, як насіння кедра, може виявитися шкідливим для здоров'я. Насамперед не потрібно забувати про значний вміст жирів у складі, що в разі зловживання ласощами може спричинити проблеми зі шлунково-кишковим трактом.
При переїданні ви помітите:
- металевий присмак у роті;
- слабкість;
- сонливість, запаморочення, блювоту. Це менш часті симптоми.
Важливо! Добова норма споживання становить лише 30 г, що дорівнює 3 столовим ложкам без гірки.
Кедрові горіхи можуть завдати шкоди здоров'ю в разі:
- жовчнокам'яної хвороби;
- холециститі;
- дискінезії жовчних шляхів.
Якщо цих захворювань немає, то в помірних кількостях ласощі дозволено навіть вагітним.
Із чим їдять горіхи
Насіння кедра є прекрасним корисним доповненням до найрізноманітніших страв. Це можуть бути м'ясо, риба, всілякі соуси, салати. Горіхи часто входять до складу готових солодощів. Чудово поєднуються з медом. Насіння кедра, подане з жирними сирами, може бути вишуканою закускою до вина.

Цікаво! Щоб посилити горіховий смак, можна злегка обсмажити ядра на сковороді. Олію при цьому не додають.

