Кедрові горіхи – джерело здоров'я із серця Сибіру

З давніх-давен люди цінували і намагалися максимально ефективно використовувати дари природи. Кедрові горіхи застосовувалися для приготування різноманітних відварів та настоянок. Вони вважалися корисними при шлункових недугах – гастриті, виразці, панкреатиті. Горіхова кашка допомагала в загоєнні ран, а відходи при видобутку (макуха і лушпиння) ставали основними компонентами заспокійливих ванн. Цілющий відвар використовувався у косметології. Він служив натуральним барвником, надаючи волоссю яскравого каштанового відтінку, зміцнював локони, забезпечував блиск. Спиртовими настойками лікували серйозні захворювання опорно-рухового апарату (артрит, ревматизм та ін.).

Кедрові горіхи – джерело здоров'я із серця Сибіру

Як видобувають горіх

Кедр – хвойна рослина. По суті, його результатами є шишки. Тільки після їхнього лущення та ретельного багатоетапного очищення отримують горішки, які промивають і висушують. Для настоянок використовують переважно дрібні неочищені екземпляри. Щоб вживати продукт, краще відразу купувати його очищеним, оскільки процес чищення досить довгий і трудомісткий. На спеціально обладнаних виробництвах кожна шишка проходить 12 стадій обробки (очищення, промивання, сушіння, калібрування та ін.), після чого насіння упаковується і відправляється на магазинні полиці.

Це цікаво! Час дозрівання однієї гулі становить 14-15 місяців. Кожна містить від 30 до 150 насіння.

Кедрові горіхи – джерело здоров'я із серця Сибіру

Як правило, рослини виростають серед дикої природи (в тайзі) далеко від великих міст, що дозволяє сміливо називати продукт екологічно чистим.

Кедрові ласощі – джерело молодості та краси

Горіхи мають високу поживну цінність. 100 г такого продукту містять 680 ккал, що при нормальному раціоні здорової людини в 2000-2700 ккал досить багато. Незважаючи на це вони є важливим компонентом правильного, збалансованого харчування. Часто включаються до раціону при схудненні.

Близько половини маси насіння складає олію. Воно багате на вуглеводи і цінні рослинні білки.

Крім високої калорійності та поживності, склад містить:

  • ейкозенову кислоту;
  • вітаміни A, C, D, Е, К, РР, біотин;
  • мікро- та макроелементи (калій, марганець, магній, цинк, йод);
  • рослинну клітковину;
  • амінокислоти.
Кедрові горіхи – джерело здоров'я із серця Сибіру

Вживання кедрових горіхів сприятливо позначається здоров'я серцево-судинної системи. Впливаючи на зменшення рівня холестерину, вони сприяють зниженню навантаження на серцевий м'яз. Вітамін K разом з ейкозеновою кислотою сприяє прискореному загоєнню ран. Магній у складі нормалізує артеріальний тиск. Користь для шлунково-кишкового тракту обумовлена ​​наявністю харчових волокон, що стимулюють перистальтику кишечника та вироблення травних ферментів.

Зміна кедра можна назвати еліксиром молодості та краси. Велика кількість антиоксидантів допомагає уповільнити процеси старіння організму, сприяє оновленню шкірного покриву, росту волосся та нігтів. Калій відповідає за нормалізацію водно-сольового обміну та зниження набряклості. Вітамін E допомагає захистити шкіру від згубної дії ультрафіолету, сприяє збереженню пружності епідермісу. Кедровий горіх корисний для підтримки здоров'я чоловічої та жіночої репродуктивної системи. Він допомагає вирівняти психоемоційне тло і стабілізувати фізичний стан, покращує пам'ять, сприяє активізації мозкової діяльності.

Для кого горіхи – зло

Парадоксально, але такий багатий на поживні речовини і цінні вітаміни продукт, як насіння кедра, може виявитися шкідливим для здоров'я. В першу чергу не потрібно забувати про значний вміст жирів у складі, що при зловживанні ласощами може спричинити проблеми зі шлунково-кишковим трактом.

При переїданні ви помітите:

  • металевий присмак у роті;
  • слабкість;
  • сонливість, запаморочення, блювання. Це менш часті симптоми.

Важливо! Добова норма споживання становить лише 30 г, що дорівнює 3 столовим ложкам без гірки.

Кедрові горіхи можуть завдати шкоди здоров'ю при:

  • жовчнокам'яної хвороби;
  • холецистит;
  • дискінезії жовчних шляхів

Якщо даних захворювань немає, то в помірних кількостях ласощі дозволені навіть вагітним.

З чим їдять горіхи

Насіння кедра є прекрасним корисним доповненням до різних страв. Це можуть бути м'ясо, риба, різноманітні соуси, салати. Горіхи часто входять до складу готових солодощів. Прекрасно поєднуються з медом. Насіння кедра, подане з жирними сирами, може бути вишуканою закускою до вина.

Кедрові горіхи – джерело здоров'я із серця Сибіру

Цікаво! Щоб посилити горіховий смак, можна трохи обсмажити ядра на сковороді. Олію при цьому не додають.

Повернися живим