Як вибрати якісний набір ножів для кухні

Якісний набір ножів для кухні

Не всі кухонні ножі однакові - часто модний бренд можна викрити у продажу неякісних ножів за високою ціною, тоді як легко можна знайти набір ножів кращої якості за менші гроші, але менш відомої марки.

Оскільки набір ножів для кухні стане інвестицією, яка використовується щодня для всіх ваших кулінарних ідей, просто необхідно вибрати ножі хорошої якості - такі, що будуть довговічними, міцними, зручними у використанні та міцними. У цій статті ви дізнаєтеся, що потрібно шукати, коли ви збираєтеся купити якісний набір ножів для кухні.

Як вибрати якісний набір ножів для кухні

Визначтеся, які типи ножів вам будуть потрібні

Якісний набір ножів для кухні


Нині кухонні ножі мають різноманітні форми та розміри, їх можна використовувати для всіляких потреб, і та кількість ножів, яка вам необхідна, залежить від стилю, звичок і ваших кулінарних талантів.

Хороший базовий комплект ножів для середньостатистичної кухні має містити в собі:

  • Універсальний ніж (13 см / 5 дюймів) - використовується для цілої низки продуктів; найчастіше під час вибору першого ножа керуються тим, що він багатофункціональний.
  • Ніж шеф-кухаря (20 - 23см / 7.8 - 9 дюймів) - використовується для подрібнення, нарізання кубиками, рубки м'яса і простої нарізки.
  • Ніж для овочів або ніж для очищення (8 см / 3 дюйми) - використовується для очищення, рубання та обрізання дрібних предметів їжі, які ви тримаєте в руках (наприклад, чищення дрібної картоплі).
  • Хлібний ніж (зубчастий) - використовується для хліба, пирога, фруктів і помідорів.
  • Тесак - використовується для м'яса, а зменшена версія тесака - для подрібнення зелені тощо. Купуйте тільки тоді, коли вам потрібно нарізати дуже великі шматки м'яса.
  • Ніж для філетування - допомагає відокремити філе риби. Купуйте тільки тоді, коли дійсно збираєтеся відокремлювати філе від риби, тому що найчастіше більшість людей купують уже готове філе.
  • Ніж для нарізки - використовується для отримання тонких і рівних скибочок смаженого м'яса, птиці тощо.
  • Загострювальний інструмент, точильний камінь для ножів або електричний верстат для заточування ножів.

Досить часто можна купити набір ножів для кухні, до якого вже входить багато або все з цього списку; найчастіше він обійдеться дешевше, ніж купівля ножів окремо. Утім, щоб вибрати хороший набір ножів, слід дотримуватися тих самих правил. Крім того, ризик при купівлі недорогого або розфасованого набору ножів полягає в тому, що вам можуть не сподобатися на дотик якісь ножі в комплекті, через що, як наслідок, зросте нелюбов до певного бренду. З іншого боку, випробувавши лише один ніж, ви з легкістю можете змінити його на ніж іншої фірми, якщо він вам не підійшов.

Купуйте тільки зручні особисто для вас ножі

Оцініть зручність ножів

Купуючи набір ножів для кухні, потримайте кожен із ножів у руці. Якщо ви збираєтеся використовувати це кухонне приладдя, тоді воно має зручно і добре розташовуватися в руці. Майте на увазі, якщо якийсь ніж є зручним для однієї людини, це не обов'язково означає, що він буде зручним для вас, тому скористайтеся цією корисною порадою і самостійно випробуйте ніж.

Приділіть максимум уваги якості сталі

Оцініть зручність ножів

Подивіться, наскільки міцною є сталь і де вона розташована. Подивіться на будь-які ознаки з'єднання або зварювання, особливо в ділянці рукоятки ножа. Це слабке місце ножа, слід пам'ятати, що слабкі ножі, найімовірніше, погнуться або зламаються в цій точці з'єднання. Найкращі ножі виготовляють із цільного шматка сталі ручного кування (хоча вони рідко трапляються і надзвичайно дорого коштують), тоді як дешеві ножі зазвичай тонкі, з неміцним руків'ям і повністю покриті пластиком.

Відчуйте вагу кожного ножа

Відчуйте вагу кожного ножа

Легкий ніж для нарізання хороший через швидкість і точність, тоді як важкий ніж вимагає набагато більше зусиль у використанні, особливо для подрібнення великої кількості легких інгредієнтів. Втім, для твердих продуктів, таких як горіхи, корінь імбиру, пальмовий цукор тощо, важкий ніж просто ідеально підходить.

Важливо, щоб ножі були добре збалансовані

Якісний набір ножів для кухні

Якісні ножі, як правило, добре збалансовані і мають приблизно однакову вагу, як леза, так і рукоятки. Старовинний спосіб перевірки балансу ножа - це помістити ваш палець на місце, де з'єднуються лезо і руків'я, тримаючи ніж горизонтально, гострою стороною вниз. Якісний, добре збалансований ніж зберігатиме рівновагу в цій точці і не впаде з пальця.

Природно, під час проведення цього тесту ви маєте бути вкрай уважними! Тільки набір ножів для кухні від дуже дорогих високоякісних виробників відповідає всім параметрам балансування, решта більшості ножів просто впаде з вашого пальця.

Основною причиною, чому варто звернути увагу на баланс ножа, є те, що добре збалансований ніж робить будь-які ріжучі дії простішими, і ви витрачаєте менше зусиль. По суті, це точка важеля - як баланс гойдалки - і вона має бути в певному місці, або ніж буде незбалансованим. Якщо ви багаторазово використовуєте ніж для великої кількості інгредієнтів, збалансований ніж дає набагато менше навантаження на руку.

Вибирайте міцні, надійні рукоятки

Якісний набір ножів для кухні

Вибираючи набір ножів для кухні, зверніть особливу увагу на рукоять. Воно має бути твердим, легко відмивається і добре прикріплене. У більшості ножів це найтвердіша частина ножа, в якій, як у трубопроводі, напруга при натисканні передається від ручки до леза. Якщо вона тонка, прихована (наприклад, вкрита пластиком) або наочно видніється зварювальний шов чи інше з'єднання, то це не дуже хороший знак. Якщо ви бачите будь-який зазор, це не тільки збільшить слабкість ножа, а й також може стати "пасткою" для невеликих порцій їжі та місцем розвитку бактерій.

Дуже важливий матеріал, з якого зроблена рукоятка

Якісний набір ножів для кухні

Розгляньте, з якого матеріалу зроблена ручка. Ручки часто робляться з дерева, пластику, загартованої смоли та інших міцних матеріалів. Старомодні ножі з ручкою з кістки не є хорошим вибором, тому що з плином часу кістка стає крихкою. Відомо кілька випадків, коли антикварна кістяна або дерев'яна ручка ножа розсипалася в руці господаря, травмуючи його. Нещільна або м'яка деревина, або інші низькосортні матеріали не рекомендуються як ручки для ножів.

Уточніть, з чого зроблено лезо ножів

Якісний набір ножів для кухні

Мабуть, найкращим матеріалом для леза ножа є кераміка, адже її можна заточити до рівня скальпеля, вона довго не втрачає свою гостроту і не іржавіє. Ключовим недоліком цього типу ножа є його надзвичайна крихкість і легка ламкість - і, до того ж, хороші ножі часто занадто дорогі. Дешеві керамічні ножі слід розглядати з великою обережністю.

  • Хороші ножі часто робляться з не-нержавіючої сталі (вуглецевої сталі), яка доволі швидко дає гарний гострий кут, але слід подбати, щоб такі ножі не заіржавіли. Сталеві ножі легко точити вдома, але потрібно залишатися пильним, щоб запобігти корозії.
  • Багато недорогих сучасних лез ножів виготовлені з нержавіючої сталі, але вони схильні швидко ставати тупими і забирають багато часу на повторне заточування. Якщо ви хочете купити ножі з нержавіючої сталі, купуйте тільки високовуглецеві; вони також потребують заточування, але не будуть іржавіти. Ножі з меншим вмістом вуглецю тверді, більш схильні до іржі, але довше залишаються гострими.
  • Якщо ви обираєте бюджетний, недорогий варіант, то ніж із неіржавкої сталі є гарним вибором, доки ви не зможете дозволити собі ніж із неіржавкої сталі з високим вмістом вуглецю.
  • Ковані ножі кращі, ніж штамповані, оскільки під час кування метал стає міцнішим.
  • Уникайте ножів, на яких написано, що вони ніколи не потребують заточування. Вони спочатку не є дуже гострими і не можуть бути заточені, а це означає, що, коли вони втрачають свою гостроту (а вони її втратять), їх потрібно утилізувати.

Подивіться на ширину ріжучої частини ножа, а також на товщину і гладкість леза

Якісний набір ножів для кухні

Найкращі ножі гладкі, ніби відполіровані, без ознак ямок у металі. Ріжуча частина леза повинна проходити по всій довжині від кінчика до кінця. Як показує зображення зверху, останні 1.5 см або близько того взагалі не мають ріжучої частини кромки, тому цей ніж був би марний для нарізання твердих продуктів, наприклад, моркви, для яких, в основному, і потрібні такі великі ножі.

Слід прибрати з повсякденного застосування для нарізання овочів і м'яса зубчасті ножі, оскільки вони можуть бути дуже небезпечними і, найімовірніше, будуть зісковзувати, а не нарізати продукти. Їх не можна заточити, вони швидше пиляють, ніж ріжуть на шматочки - зрозуміло, якщо ви не прямо натиснули на лезо (як, наприклад, під час нарізання твердого сиру), що, втім, теж досить небезпечно. Цей ніж продають за "вигідною ціною" і часто упаковують або рекламують як ніж "все-в-одному", який нібито підходить і для нарізання овочів, і м'яса, і навіть ріже хліб, але насправді вони не варті тих грошей, які за них просять. Ви майже ніколи не побачите їх у комплекті з ножами від якісного виробника, тож він може бути вельми гарним показником того, що виробник орієнтований на клієнта, який шукає найбільш економічний варіант. Зубчасті ножі мають бути у вашому наборі, але тільки для нарізання хліба або запечених продуктів.

Окрему увагу приділяйте заточенню ножів

Якісний набір ножів для кухні

Щоб якість ножів була на висоті, не пошкодуйте грошей і купіть сталеву або кам'яну заточку. Сталева заточка підтримає ріжучу частину леза в хорошому стані, але не наточить його, якщо він затупився без застосування. Кам'яна заточка відновить лезо або поліпшить наявну ріжучу частину леза.

  • Заточка з алмазної сталі може коштувати набагато більше, але дасть дуже тонке лезо. Такі заточки швидше заточують лезо, та так, що ножі можуть стати вигнутими або набути форми серпа, якщо не дотримуватися обережності під час заточування. Дуже часто люди за допомогою заточування загострюють тільки середину леза, що часто трапляється, коли ви дуже швидко загострюєте лезо (заточуєте в такий спосіб, немовби це може виглядати чимось вражаючим). Візьміть заточку і проведіть повільно і рівномірно по всій довжині леза, так воно стане рівномірно тонким і гострим.
  • Не використовуйте ніж на кам'яній, скляній, сталевій або керамічній обробних дошках чи поверхнях. Це може пошкодити ніж і стати причиною появи дрібних осколків ножа в їжі, а також, що більш імовірно, зісковзування ножа з цієї поверхні та травми. Обробна дошка з дерева або твердого пластику, як і раніше, залишається найкращим варіантом. Дошки слід регулярно чистити і, на додачу до регулярного чищення, якщо дошка із пластику, то її потрібно вимочувати у відбілювальному розчині (10 до 1) раз на тиждень за частого використання.
  • Більшість травм через ножі спричинені тим, що ножі затупилися, а не тим, що ножі було заточено. Це пояснюється тим, що, коли ніж тупий, ви прикладаєте більше зусиль, натискаючи на нього, що збільшує ймовірність того, що він зісковзне.

Платіть за якість ножа, а не за ім'я його виробника

Якісний набір ножів для кухні

Звичайно, ваша мета - купити якісний і при цьому недорогий набір ножів для кухні. Популярність бренду в цьому разі не означає нічого.

Постарайтеся не допустити, щоб хто-небудь ще використовував ваші ножі, звісно, якщо це ваш особистий набір. Зрештою, більшість ножових поранень, спричинених не тупістю ножа, трапилася через те, що хтось використовував "незнайомий" йому ніж.

Дбайливе зберігання ножів - запорука їхньої довгої служби

Якісний набір ножів для кухні

Шухляда для ножів - це добре, тому що ви можете обернути ножі тканиною або покласти їх у сумочку, як для гайкового ключа або інших інструментів. Деякі ножі продаються в їхній власній шухляді для зберігання, але багато кухарів просто обертають ножі в старий фартух (переконавшись, що жоден ніж не торкається іншого), за допомогою зав'язок у фартуху ножі можна надійно упакувати у вузлик так, щоб він не розкрився. Магнітні смуги для ножів теж не такі ідеальні, але цілком прийнятні там, де немає дітей. Крім того, вони мають бути встановлені там, де не зможуть від'єднатися і впасти.

Вільне зберігання їх у шухляді для інструментів або шухляді для посуду не рекомендується.

Витратьте на вибір і пошук ножів трохи більше часу, але виберіть найкращий для вас варіант

Вибір набору ножів для кухні

Інтернет може стати чудовим способом, щоб знайти набір ножів для кухні за хорошою ціною від якісних брендів, і багато добродушних оптовиків мають сайти для прямого продажу, на яких можна придбати надійні ножі за дуже хорошою ціною. Але, принаймні, відвідайте магазини, щоб зрозуміти, які саме ножі ви хочете купити в мережі, або переконайтеся, що на сайті існує хороша програма повернення товару в разі, якщо при отриманні вам не сподобаються ножі. Ножі - це, по суті, інвестиція, тому що хороший набір може прослужити вам багато років (від 20 до 30 років і більше), тому краще вибрати один набір ножів для кухні, який буде довго і добре працювати для вас, а також зробить процес приготування їжі набагато легшим і приємнішим.

Хорошому кухарю - тільки хороші ножі!

Повернись живим