Століття свободи, рівності та... вина

XXI століття гарне тим, що люди рівні. Хтось трохи рівніший за інших, але загалом так і є. Якщо ж спробувати вдивитися в безодню історії, то ми побачимо практично повсюдну домінацію чоловіків над жінками, у більшості культур і цивілізацій, що існували на планеті Земля. 

Ось цікавий факт: у Стародавньому Римі вживання вина жінкою каралося побиттям, смертною карою або розлученням. Вважалося, що жінка - це вірна помічниця свого чоловіка, яка повинна беззаперечно слухатися його в усьому. Римляни вірили, що вино здатне штовхнути жінку до подружньої невірності та інших необдуманих вчинків, звідси і заборона.

Століття свободи, рівності та... вина

Римський філософ Катон свого часу говорив дуже радикальні речі з цього приводу: "Якщо застанеш дружину такою, що п'є вино, вбий її!". Таким чином, якщо раптом ви з тих романтиків, які мріють жити в інших епохах - припиняйте. Особливо якщо ви жінка. Для любительок вина немає світліших часів, ніж сьогоднішні.

Вино: яким буває і як вибрати

Виноградні, плодові, ягідні, рослинні, родзинки, багатосортні - вина сьогодні представлені таким величезним розмаїттям, що вам трьох життів не вистачить на те, щоб перепробувати їх усі.

Смакові якості та аромат напою залежать не тільки від сировини і технології виробництва, а й від міцності, вмісту цукру і вуглекислоти.

Міцність напою

За вмістом спирту бувають:

  1. Слабоалкогольні. Мають легкий солодкуватий присмак і фруктовий аромат, мають міцність від 6% до 11% - Vinho Verde, Асті, Aznauri, виноградне вино, вермут.
  2. Міцні. Характеризується природною міцністю від 14% до 16% - Fino, Manzanilla.
  3. Кріплені. Бувають сухими і солодкими, за міцністю варіюються від 17% до 20%. Цю категорію представляють портвейни, хереси, мадери - Porto, Port Wine.

Під час вибору вина необхідно звертати увагу на його склад - додавання зернового або бурякового спиртів-ректифікатів сприяють отриманню кріплених напоїв, які, по суті, мало що спільного мають із класичним вином.

Століття свободи, рівності та... вина

Солодкість вина

Типи вин за ступенем солодкості:

  1. Солодкі. Отримують у процесі переривання бродіння ягідного соку за допомогою додавання спирту або дистиляту, містять близько 50 грам на літр природного залишкового цукру - Мерло, Бастардо, Каберне Совіньон, Asti, De France, Pellehaut, Don Luciano.
  2. Напівсолодкі. Характеризуються вмістом цукру від 18 до 45 грам на літр. До них належать вина французького та угорського походження - Піно Нуар, Санджовезе, Frontera, Latinium, Lambrusco, Moscato.
  3. Сухі. Відрізняються мінімальним вмістом цукру - до 4 грамів на літр - Auramar, Borgo, La Planta, Артанія Bordeaux. 

Варто зазначити, що найменший рівень солодкості в ігристого вина - від 30 грам на літр через те, що бульбашки роблять напій більш кислішим і солодкість майже не відчувається.

За вмістом вуглекислоти

Розрізняють вина ігристі та тихі. 

  1. Ігристі - містять вуглекислоту, що утворюється в процесі бродіння, - у середньому 12 грам на літр.
  2. Тихі - практично, не містять вуглекислого газу. 

Напої, що містять від 3 до 8 грам СО2 на літр, теж належать до тихих вин.

Повернись живим