Вік свободи, рівності та… вина

XXI століття добре тим, що люди рівні. Хтось трохи рівніший за інші, але загалом так і є. Якщо ж спробувати вдивитись у прірву історії, то ми побачимо практично повсюдну домінацію чоловіків над жінками, у більшості культур та цивілізацій, що існували на планеті Земля.  

Ось цікавий факт: у Стародавньому Римі вживання вина жінкою каралося побиттям, стратою або розлученням. Вважалося, що жінка — це вірна помічниця свого чоловіка, яка має беззаперечно слухати його у всьому. Римляни вірили, що вино здатне штовхнути жінку до подружньої невірності та інших необдуманих вчинків, звідси й заборону.

Вік свободи, рівності та… вина

Римський філософ Катон свого часу говорив дуже радикальні речі з цього приводу: «Якщо застанеш дружину вино, що п'є, убий її!». Таким чином, якщо раптом ви з тих романтиків, які мріють жити за інших епох, припиняйте. Особливо, якщо ви жінка. Для любительок вина немає світліших часів, ніж сьогоднішні.

Вино: яким буває і як вибрати

Виноградні, плодові, ягідні, рослинні, родзинкові, багатосортні — вина сьогодні представлені такою величезною різноманітністю, що вам трьох життів не вистачить на те, щоб перепробувати їх усі.

Смакові якості та аромат напою залежать не тільки від сировини та технології виробництва, а й від міцності, вмісту цукру та вуглекислоти.

Фортеця напою

За вмістом спирту бувають:

  1. Слабоалкогольні . Мають легкий солодкуватий присмак і фруктовий аромат, мають міцність від 6% до 11% - Vinho Verde, Асті, Aznauri, виноградне вино, вермут.
  2. Міцні . Характеризується природною міцністю від 14% до 16% – Fino, Manzanilla.
  3. Кріплені . Бувають сухими та солодкими, за міцністю варіюються від 17% до 20%. Цю категорію представляють портвейни, хереси, мадери - Porto, Port Wine.

При виборі вина необхідно звертати увагу на його склад - додавання зернового або бурякового спиртів-ректифікатів сприяють одержанню кріплених напоїв, які мало мало спільного мають з класичним вином.

Вік свободи, рівності та… вина

Солодощі вина

Типи вин за рівнем солодощі:

  1. Солодкі . Отримують у процесі переривання бродіння ягідного соку за допомогою додавання спирту або дистиляту, містять близько 50 грамів на літр природного залишкового цукру - Мерло, Бастардо, Каберне Совіньйон, Asti, De France, Pellehaut, Don Luciano.
  2. Напівсолодкі . Характеризуються вмістом цукру від 18 до 45 г на літр. До них відносять вина французького та угорського походження - Піно Нуар, Санджовезе, Frontera, Latinium, Lambrusco, Moscato.
  3. Сухі . Відрізняються мінімальним вмістом цукру – до 4 грамів на літр – Auramar, Borgo, La Planta, Артанія Bordeaux.

Найменший рівень солодощі у ігристого вина - від 30 грам на літр через те, що бульбашки роблять напій кисліше і насолода майже не відчувається.

За вмістом вуглекислоти

Розрізняють вина ігристі та тихі. 

  1. Ігристі - містять вуглекислоту, що утворюється в процесі бродіння - в середньому 12 г на літр.
  2. Тихі практично не містять вуглекислого газу.

Напої, що містять від 3 до 8 г СО2 на літр, теж відносяться до тихих вин.

Повернися живим