Сметана один із найпоширеніших кисломолочних продуктів у нашій кухні. Крім високих смакових якостей вона має низку корисних складових, які потрібні нашому організму:
- Наявність низки таких вітамінів, як A, D, PP, E і К, які необхідні ефективної роботи різних систем організму.
- Поліненасичені жирні кислоти, Омега-3 та Омега-6.
- Такі мікроелементи як фосфор, калій, кальцій, фтор та натрій.
- Високий вміст холіну
Основними умовами отримання всіх цих корисних властивостей сметани є приготування сметани на заквасці самостійно та помірне її споживання у раціоні.
Крім наявності широкого спектра необхідних організму елементів, домашня сметана має низку позитивних властивостей:
- Регулярне споживання сметани нормалізує роботу шлунка та нирок.
- Кальцій, який надміру міститься в сметані, зміцнить кістковий скелет і м'язи тіла.
- За рахунок наявності холіну та поліненасичених жирних кислот збільшується як фізична витривалість, так і працездатність мозку.
- Також холін необхідний організму для продукування гормонів та підтримки ефективної роботи щитовидної залози. Крім цього холін є невід'ємною частиною процесу розмноження та оновлення клітин. Надмірне споживання холіну може викликати надлишок холестерину і закупорювання судин, тому сметану потрібно вживати невеликими порціями. Рекомендованою дозою для здорової людини є 300 грам, а для людей зі схильністю до серцевих захворювань 200 грам.
- Білки та жири, які в надлишку містяться в домашній сметані, сприяють зміцненню імунітету та профілактиці як інфекційних, так і бактеріальних захворювань.
- У сметані із закваски високий рівень вітаміну А, необхідний зору і хорошого стану шкіри.
- За рахунок наявності жирів, сметана набагато краще засвоюється організмом, ніж усі інші кисломолочні продукти. Завдяки цьому споживання сметани зменшує тяжкість у шлунку та ефективно відновлює роботу шлункового тракту.
- Калій необхідний для нормальної роботи серця та серцево-судинної системи. Кисломолочні продукти, зокрема домашня сметана, рекомендовані для профілактики захворювань серця та запобігання тромбам.
- Також вченими відзначено позитивний вплив споживання сметани на настрій.