
Сметана один із найпоширеніших кисломолочних продуктів у нашій кухні. Крім високих смакових якостей вона має низку корисних складових, які потрібні нашому організму:
- Наявність низки таких вітамінів, як A, D, PP, E і К, які необхідні для ефективної роботи різних систем організму.
- Поліненасичені жирні кислоти, Омега-3 і Омега-6.
- Такі мікроелементи як фосфор, калій, кальцій, фтор і натрій.
- Високий вміст холіну
Основними умовами отримання всіх цих корисних властивостей сметани є приготування сметани на заквасці самостійно і помірне її споживання в раціоні.
Крім наявності широкого спектра необхідних організму елементів, домашня сметана має низку позитивних властивостей:
- Регулярне споживання сметани нормалізує роботу шлунка і нирок.
- Кальцій, який у надлишку міститься в сметані, зміцнить кістковий скелет і м'язи тіла.
- За рахунок наявності холіну і поліненасичених жирних кислот збільшується як фізична витривалість, так і працездатність мозку.
- Також холін необхідний організму для продукування гормонів і підтримки ефективної роботи щитоподібної залози. Крім цього, холін є невід'ємною частиною процесу розмноження та оновлення клітин. Варто пам'ятати про те, що надмірне споживання холіну може спричинити надлишок холестерину і закупорювання судин, тому сметану потрібно вживати невеликими порціями. Рекомендованим дозуванням для здорової людини є 300 грамів, а для людей зі схильністю до серцевих захворювань 200 грамів.
- Білки і жири, які в надлишку містяться в домашній сметані, сприяють зміцненню імунітету і профілактиці як інфекційних, так і бактеріальних захворювань.
- У сметані із закваски високий рівень вітаміну А, який необхідний для зору і гарного стану шкіри.
- За рахунок наявності жирів, сметана набагато краще засвоюється організмом, ніж всі інші кисломолочні продукти. Завдяки цьому споживання сметани зменшує важкість у шлунку та ефективно відновлює роботу шлункового тракту.
- Калій необхідний для нормальної роботи серця та серцево-судинної системи. Кисломолочні продукти, зокрема домашня сметана, рекомендовані для профілактики захворювань серця та запобігання тромбам.
- Також ученими було відзначено позитивний вплив споживання сметани на настрій.

