Осінь - пора року, коли робота на городі та в саду обмежується збиранням врожаю і прибиранням ділянки. Це також відповідний момент, щоб почати планування наступного сезону посадки. Ви вже маєте замислюватися, що будете сіяти на грядки або в горщики навесні? Ви думаєте про збір посадкового матеріалу з урожаю цього року або скоріше збираєтеся купити насіння сертифікованих овочів, а може у вас залишилися минулорічні запаси?

Зберігання насіння
Багато городників щороку планують відкласти деяке насіння на наступну весну. Дбають головним чином про насіння найбільш затребуваних культур:
- перців;
- кабачків;
- томатів;
- огірків.
Коли плоди повністю дозріють, то їх зривають, а насіння висушують. Найефективніше робити це, викладаючи на газету або паперовий рушник. Коли насіння стане абсолютно сухим, ви маєте вирішити, в яких умовах і як довго його можна зберігати?
Висушене насіння слід розмістити в сухому і прохолодному місці, оскільки тепло і вологість скорочують його термін придатності.

Найкращий спосіб зберігати посадковий матеріал - це:
- паперові пакети;
- картонні коробки;
- тканинні мішечки з бавовни або льону.
Представлені натуральні матеріали легко вбирають можливу надлишкову вологу і достатньо провітрюються.
В інтернеті ви знайдете багато натхнення для зберігання насіння в пластикових контейнерах, мішках і коробках. Однак фахівці не рекомендують таке рішення, якщо, наприклад, не можете проколоти контейнер, щоб забезпечити вентиляцію. Герметичні ємності піддають не повністю висушене насіння цвілі.
Термін придатності насіння
Щойно ви виберете відповідну форму зберігання, обов'язково підпишіть насіння. Варто поставити на упаковку, крім назви рослини, ще й дату збору. Середній термін зберігання насіння - 2-3 роки. Після закінчення цього часу частина з них втрачає схожість.
Подивіться нижче приклад часу зберігання насіння певних культур:
- буряк: 4 роки
- огірок: 5 років
- перець: 2 роки
- селера: 3 роки
- морква: 3 роки
- шпинат: 3 роки
- цвітна капуста: 4 роки
- салат: 5 років
- гарбуз: 4 роки
- часник: 2 роки
- броколі: 5 років
- цибуля ріпчаста: 1 рік
Пам'ятайте, що це всього лише приблизні цифри. Термін придатності залежить від багатьох чинників, а спосіб зберігання є найважливішим із них!
Навіть якщо ви організовані й обережні у зберіганні насіння, прийміть той факт, що деякі рослини просто не проростуть наступного року. Не приймайте це на свій рахунок!
Ставтеся до вирощування рослин з отриманого насіння як до експерименту і, можливо, навіть до виклику! Краще купувати сертифіковане насіння овочів у спеціалізованому садовому магазині, щоб гарантовано отримати відмінну схожість.

