Боби – доступний рослинний білок

У раціоні людини бобовим приділяється друге за значенням місце після злакових культур. Вони смачні, відрізняються високою поживною цінністю. У раціоні вегетаріанців боби легко замінюють м'ясо. Вони відрізняються від нього кращою засвоюваністю білка і його великим вмістом. Такий продукт багатий на клітковину, вітаміни груп А і В, цінні мікроелементи. Важлива особливість бобових - низький вміст жирів, за рахунок чого вони часто стають важливим компонентом дієт. Їхнє регулярне вживання в їжу благотворно позначається на здоров'ї, сприяє прискоренню метаболізму та природному очищенню від шлаків. Дієтологи рекомендують включати бобові до раціону в кількості 8–10%.

Боби – доступний рослинний білок

Користь регулярного вживання бобів

Цінний легкозасвоюваний рослинний білок і повільні вуглеводи, що дарують відчуття ситості на довгий час, – основні, але не єдині переваги бобових. Їх регулярне вживання в їжу благотворно впливає на організм в цілому.

У чому користь бобів:

  • допомагають очистити кишечник;
  • активізують засвоєння їжі;
  • виводять токсини, шлаки, надлишок води у організмі;
  • покращують стан шкіри, волосся, нігтів, допомагають позбутися набряклості;
  • нормалізують травлення, благотворно впливають на жовчний міхур та печінку;
  • виводять із організму шкідливий холестерин;
  • стабілізують рівень цукру;
  • відновлюють нервову систему.

Боби надзвичайно корисні для всіх, хто сидить на дієті. Навіть при поїданні досить великої порції такого продукту ризик погладшати відсутній. Харчові волокна прискорюють процес очищення організму, сприяють активізації обміну речовин. Для всіх, хто схильний до діабету важливо, що бобові мають оптимальний глікемічний індекс. Відразу після їжі відсутній різкий стрибок інсуліну, тому ви добре почуватиметеся.

Дієтологи не рекомендують їсти бобові занадто часто, хоча вони корисні, мають високу поживну цінність. Оптимальним є вживання таких страв 2-3 рази на тиждень як добавка до основного раціону. Не варто їсти бобові перед відходом до сну, оскільки у вечірній час їх перетравлюваність погіршується. Відмінний варіант – додавати їх у невеликій кількості до супів та інших основних страв. Зловживання продуктом загрожує здуттям живота і підвищеним газоутворенням. Не рекомендується вживати бобові тим, хто страждає на хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту.

Боби – доступний рослинний білок

Різновиди бобових культур

Бобові - це ціла група рослин, які вживаються в їжу людиною та тваринами.

До найчастіших «гостей» на наших столах відносяться:

  • Горох . Цінується за високий вміст вітамінів В1, В6, А, С. Горох добре засвоюється і швидко перетравлюється, містить багато антиоксидантів, піклується про жіночу красу;
  • Квасоля . Нормалізує рівні холестерину та цукру крові, тому незамінна у раціоні діабетиків. Квасоля цінна високим вмістом вітамінів групи В та мікроелементів. Її склад благотворно впливає на згадку, знижує ризик серцево-судинних захворювань та нормалізує роботу кишечника;
  • Сочевиця . Дарує почуття ситості, прискорює метаболізм, нормалізує роботу кишківника. Вона часто включається до раціону спортсменів, оскільки здатна активізувати приріст м'язової маси;
  • Нут . Цінне джерело нікотинової та пантотенової кислот, білків, вуглеводів, кальцію, фосфору, калію та магнію. Нут особливо корисний людям, які займаються фізичною активністю. Він підтримує роботу серцево-судинної системи, зміцнює хрящі та кістки;
  • Маш . Унікальний заморський продукт, цінний високим вмістом клітковини та мінералів. Маш необхідний для детоксикації організму, нормалізації травлення та роботи серця. Він здатний підвищити гнучкість суглобів та стабілізувати нервову систему.

Боби відмінно поєднуються з іншими корисними овочами та зеленню. Їх нерідко додають у супи, паштети, роблять котлети, гарніри, салати. Однак пам'ятайте, що не варто вживати бобові у великій кількості, готувати одразу кілька страв із їх вмістом. Дітям їх можна починати включати до раціону з двох років.

Повернися живим