Прогрес не стоїть на місці, в супермаркетах можна купити все, що душа забажає. Але кожна господиня знає, свіжі овочі, які пропонують магазини в зимовий час, залишають бажати кращого. А бути впевненою в якості консервованих продуктів не можна. А так хочеться якнайкраще піклуватися про своїх близьких і балувати їх смачним і корисним продуктом цілий рік. Давайте разом спробуємо розібратися як це зробити.

Секрети домашнього консервування
Почнемо з вибору сировини. Для насиченого смаку та естетичного вигляду обирайте невеликі плоди одного розміру і ступеня дозрівання. Перед консервацією обробляйте продукти парою або гарячою водою. Так ви позбудетеся мікробів і допоможете запобігти потемнінню овочів і фруктів.
Головне для правильного консервування це якісна герметизація. Для цього найкраще підійде скляна тара й обов'язково нові кришки з неушкодженим гумовим ущільнювачем. Банки, а також усі предмети, задіяні в процесі, необхідно піддати стерилізації. Найкращим способом є кип'ятіння у воді з додаванням оцту або лимонної кислоти. Після, банки потрібно повністю просушити на плиті догори дном. Також можна проводити стерилізацію в духовці - тридцять хвилин за температури 110 градусів.
Заповнюйте ємності продуктом консервації та гарячим маринадом під край. Одразу після цього проведіть закупорювання, переверніть банки догори дном і укутайте на дві доби теплою ковдрою. Через два дні перевірте герметичність. Брак краще відразу видалити для запобігання вибуху. Через кілька тижнів ще раз перевірте свої закрутки. Кришки мають трохи прогнутися всередину по центру - вірна ознака, що ви все зробили правильно.
Поради щодо консервування
- Консервуйте виключно свіжі, не перестиглі продукти хорошої якості:
- Запорука смачних і корисних консервів - правильна стерилізація;
- Маринуйте овочі та фрукти з тонкою шкіркою
- Не бійтеся експериментувати з прянощами і приправами. Крім стандартних солі та перцю, заготівлі тільки виграють від додавання листя смородини і м'яти, анісу і кмину, гвоздики і ванілі, лаврового листа і часнику.
- Запорука хрустких маринованих огірків і розсолу з чудовим смаком - хрін.
- Не використовуйте сіль із добавками та замініть столовий оцет на яблучний. Результат вас приємно здивує.
- Золоте правило консервування - використовуйте тільки фільтровану воду.
- Не закочуйте в старих "євро" банках. Під час первісного відкриття кришка деформується і герметизація стає неможливою.

Переваги консервування в автоклаві
Сучасний апарат автоклав справжній порятунок для любителів домашніх закруток:
- Економить час.
- Завдяки температурі 110-120 градусів вбиває всю шкідливу мікрофлору.
- Дає можливість не контактувати з киплячими маринадами і гарячими ємностями.
- Зберігає максимальний рівень корисних вітамінів і мікроелементів.
- Автоклав украй простий у використанні. Заповніть банки обраними продуктами, герметично закрийте кришками, завантажте в пристрій і залийте водою. Після закриття кришки автоклава, прогрійте його до температури 110-120 градусів. Утримуйте температуру протягом години. Після просто дочекайтеся повного охолодження апарату і витягніть консерви.
Здається, що домашня консервація - клопітка справа. Але для більшості господинь плюси переважують мінуси. Якість, що в рази перевершує промислове виробництво, унікальний смак, до якого звикла ваша сім'я, фінансова економія, традиційність багатьох страв і навіть можливість проявити фантазію. І найголовніше - захоплення, яким обдарує вас ваша сім'я

