Як правильно консервувати

Прогрес не стоїть на місці, у супермаркетах можна купити все, що душа забажає. Але кожна господиня знає, свіжі овочі, які пропонують магазини в зимовий час, залишають бажати кращого. А бути впевненою як консервовані продукти не можна. А так хочеться якнайкраще піклуватися про своїх близьких і балувати їх смачним і корисним продуктом цілий рік. Давайте разом спробуємо розібратися, як це зробити.

Як правильно консервувати

Секрети домашнього консервування

Почнемо із вибору сировини. Для насиченого смаку та естетичного вигляду вибирайте дрібні плоди одного розміру та ступеня дозрівання. Перед консервацією обробляйте продукти парою чи гарячою водою. Так ви позбавитеся мікробів і запобігте потемнінню овочів і фруктів.

Головне для правильного консервування – це якісна герметизація. Для цього найкраще підійде скляна тара та обов'язково нові кришки з непошкодженим гумовим ущільнювачем. Банки, а також всі предмети, задіяні в процесі, необхідно стерилізувати. Найкращим способом є кип'ятіння у воді з додаванням оцту або лимонної кислоти. Після цього, банки потрібно повністю просушити на плиті догори дном. Також можна проводити стерилізацію в духовці – тридцять хвилин за температури 110 градусів.

Відразу після цього проведіть закупорку, переверніть банки вгору дном і укутайте на дві доби теплою ковдрою. Через два дні перевірте герметичність. Шлюб краще відразу видалити для запобігання вибуху. Через пару тижнів ще раз перевірте ще раз свої закрутки. Кришки повинні трохи прогнути всередину по центру - вірна ознака, що ви все зробили правильно.

Поради щодо консервування

  • Консервуйте виключно свіжі, не перестиглі продукти хорошої якості:
  • Запорука смачних та корисних консервів – правильна стерилізація;
  • Маринуйте овочі та фрукти з тонкою шкіркою
  • Не бійтеся експериментувати з прянощами та приправами. Крім стандартних солі та перцю, заготовки тільки виграють від додавання листя смородини та м'яти, анісу та кмину, гвоздики та ванілі, лаврового листа та часнику.
  • Запорука хрумких маринованих огірків та розсолу із чудовим смаком – хрін.
  • Не використовуйте сіль із добавками та замініть столовий оцет на яблучний. Результат вас приємно здивує.
  • Золоте правило консервування — використовуйте лише фільтровану воду.
  • Не закочуйте у старих "євро" банках. При первісному відкритті кришка деформується і герметизація стає неможливою.
Як правильно консервувати

Переваги консервування в автоклаві

Сучасний апарат автоклав справжній порятунок для любителів домашніх закруток:

  • Заощаджує час.
  • Завдяки температурі 110-120 градусів вбиває всю шкідливу мікрофлору.
  • Дає можливість не контактувати з киплячими маринадами та гарячими ємностями.
  • Зберігає максимальний рівень корисних вітамінів та мікроелементів.
  • Автоклав дуже простий у використанні. Заповніть банки вибраними продуктами, герметично закрийте кришками, завантажте у пристрій та залийте водою. Після закриття кришки автоклава прогрійте його до температури 110-120 градусів. Утримуйте температуру протягом години. Після просто дочекайтеся повного остигання апарату і вийміть консерви.

Здається, що домашня консервація — клопітна справа. Але для більшості господарок плюси переважують мінуси. Якість, що в рази перевершує промислове виробництво, унікальний смак до якого звикла ваша родина, фінансова економія, традиційність багатьох страв і навіть можливість проявити фантазію. І найголовніше - захоплення, яким надарить вас ваша сім'я

[rainmaker_form id="36985"]

Повернися живим