Харчові барвники для крему - що потрібно знати і як ними користуватися

Щоб зробити десерт і кондитерські вироби ще оригінальнішими, привабливішими та яскравішими, використовують декор із шоколаду і харчові барвники. Вони поділяються на натуральні та синтетичні підфарбовувальні речовини. Їхній тип і консистенція впливає на спосіб фарбування, що застосовується в кожному конкретному випадку.

Природні барвники: "плюси" і "мінуси"

Якщо використовувати сік буряка, шпинату, щавлю, вишні, малини, брусниці, можна отримати м'які ніжні відтінки. Також підійде порошок куркуми, шафрану та інших видів прянощів, що містять пігменти яскравого насиченого кольору. Сік і порошок фарбувальних елементів змішують із мастикою, кремом з масла і збитих білків. Завдяки натуральному походженню барвників їх використання у виробництві харчових продуктів не становить жодної небезпеки для здоров'я людини. Проте природні фарбувальні речовини мають деякі "мінуси". До них можна віднести:

  • швидке окислення на повітрі або при взаємодії з іншими інгредієнтами кондитерського виробу, що призводить до зміни відтінків;
  • складнощі під час розрахунку необхідної кількості соку для отримання бажаного кольору.

Оскільки працювати зі штучними барвниками набагато простіше, вони стають дедалі більш затребуваними і популярними.

Використання синтетичних фарбувальних речовин

Відмітна особливість штучних барвників полягає у відсутності біологічної активності. Тобто від взаємодії з інгредієнтами кондитерського виробу і повітрям синтетичні пігменти не змінюють свої відтінки. Як ними користуватися, залежить від двох чинників: властивостей самої поверхні, що забарвлюється, і консистенції фарбувальної речовини. Пофарбована база може бути у вигляді мастики, білкового або масляного крему. За другим параметром барвники діляться на рідкі, сухі та у вигляді гелю.

Сухий барвник кандурин

Цю порошкоподібну речовину, одержувану з природної слюди певних видів, зазвичай наносять зверху на десерт або випічку за допомогою спеціального пензлика. Існує й інший спосіб використання кандурину - його розчиняють у теплій воді або горілці. У першому випадку оброблювана поверхня виходить матовою, у другому - глянцевою. Сухі барвники інших видів за необхідності можна змішати з кремом. У цьому разі їх попередньо розчиняють у злегка підігрітій воді. Розчин треба додавати поступово, поки не отримаєте потрібний відтінок.

Застосування барвників у рідкому та гелевому стані

Величезним "плюсом" таких видів речовин є відсутність необхідності їх змішування з чим-небудь. Вони вже абсолютно готові до використання. Гелеву або рідку фарбувальну речовину наносять на поверхню продукту, що фарбується, додають у готовий крем або мастику відповідно до інструкції, що додається.

Корисні поради

Кількість використовуваного барвника визначається бажаним відтінком, видом крему. Щоб пофарбувати в певний колір масляний крем, фарбувального пігменту знадобиться менше, ніж під час роботи з білковим матеріалом. Спирт провокує осідання білків після їхнього збиття. Тому фарбувати крем із них слід барвниками, розведеними водою.

Отримати незвичайні кольори синтетичних барвників дозволяє з'єднання продуктів різних відтінків. Наприклад, при змішуванні:

  • червоного з жовтим отримуємо кораловий;
  • синього з червоним, білим і коричневим - малиновий;
  • фіолетового з червоним - сливовий, а з рожевим - лавандовий.

Якщо хочете отримати колір морської хвилі, треба до білого додати зелений і чорний. Великий вибір барвників відомих українських і зарубіжних виробників представлений в інтернет-магазині "Тортіно". Замовлення з доставкою можна оформити за телефоном або онлайн.

Повернись живим