Харчові барвники для крему – що потрібно знати та як ними користуватися

Щоб зробити десерт та кондитерські вироби ще більш оригінальними, привабливими та яскравими використовують декор із шоколаду та харчові барвники . Вони діляться на натуральні та синтетичні речовини, що підфарбовують. Їх тип і консистенція впливає на застосовуваний кожному конкретному випадку спосіб фарбування.

Природні барвники: «плюси» та «мінуси»

Якщо використовувати сік буряка, шпинату, щавлю, вишні, малини, брусниці, можна отримати м'які ніжні відтінки. Також підійде порошок куркуми, шафрану та інших видів прянощів, що містять пігменти яскравого насиченого кольору. Сік і порошок барвників змішують з мастикою, кремом з масла і збитих білків. Завдяки натуральному походження барвників їх використання у виробництві харчових продуктів не становить жодної небезпеки для здоров'я людини. Тим не менш, природні речовини, що фарбують, мають деякі «мінуси». До них можна віднести:

  • швидке окислення на повітрі або за взаємодії з іншими інгредієнтами кондитерського виробу, що призводить до зміни відтінків;
  • складності при розрахунку необхідної кількості соку для отримання бажаного кольору.

Оскільки працювати зі штучними барвниками набагато простіше, вони стають все більш затребуваними та популярними.

Використання синтетичних барвників

Відмінна риса штучних барвників полягає у відсутності біологічної активності. Тобто від взаємодії з інгредієнтами кондитерського виробу та повітрям синтетичні пігменти не змінюють своїх відтінків. Як ними користуватися, залежить від двох факторів: властивостей самої поверхні, що фарбується, і консистенції барвника. База, що фарбується, може бути у вигляді мастики, білкового або масляного крему. За другим параметром барвники поділяються на рідкі, сухі та у вигляді гелю.

Сухий барвник кандурін

Ця порошкоподібна речовина, що отримується з природної слюди певних видів, зазвичай наноситься зверху на десерт або випічку за допомогою спеціального пензлика. Існує й інший спосіб використання кандурину – його розчиняють у теплій воді чи горілці. У першому випадку оброблювана поверхня виходить матовою, у другому – глянсова. Сухі барвники інших видів за необхідності можна змішати з кремом. У цьому випадку їх попередньо розчиняють у трохи підігрітій воді. Розчин треба додавати поступово, доки не отримаєте потрібний відтінок.

Застосування барвників у рідкому та гелевому стані

Величезним «плюсом» таких видів речовин є відсутність необхідності їх змішування з чимось. Вони вже цілком готові до використання. Гелеву або рідку барвник наносять на поверхню продукту, що фарбується, додають в готовий крем або мастику відповідно до інструкції, що додається.

Корисні поради

Кількість барвника, що використовується, визначається бажаним відтінком, видом крему. Щоб пофарбувати в певний колір масляний крем, пігменту, що фарбує, знадобиться менше, ніж при роботі з білковим матеріалом. Спирт провокує осідання білків після збитку. Тому фарбувати крем із них слід барвниками, розведеними водою.

Отримати незвичайні кольори синтетичних барвників дозволяє поєднання продуктів різних відтінків. Наприклад, при змішуванні:

  • червоного з жовтим одержуємо кораловий;
  • синього з червоним, білим та коричневим – малиновий;
  • фіолетового з червоним – сливовий, а з рожевим – лавандовий.

Якщо хочете отримати колір морської хвилі, треба до білого додати зелений та чорний. Великий вибір барвників відомих українських та зарубіжних виробників представлений в інтернет-магазині Тортіно. Замовлення з доставкою можна оформити телефоном або онлайн.

[rainmaker_form id="36985"]

Повернися живим