Як виготовлення тортів стало новим мистецтвом

Довгий час їжу готували лише для насичення організму поживними речовинами та отримання енергії. Вона мала бути ситною, з доступних продуктів, у достатній кількості. Естетична сторона кулінарії набула розвитку з появою в суспільстві аристократії. На бенкетах кухарі прикрашали страви фігурами з дичини та пір'ям, щоб здивувати гостей не лише достатком, а й красою столу.

Кондитерські вироби також намагалися зробити ефектними. Стародавні кондитери прикрашали ласощі орнаментами. Також був у ході натуральний декор:

  • квіти;
  • горіхи;
  • фруктів.

На думку істориків, сучасний вид торти почали набувати лише до XVIII століття, коли кондитери почали використовувати для прикраси олійний крем, карамель, меренги та цукрові фігурки. У цьому наповнення тривалий час залишалося традиційним, відповідним старим перевіреним рецептам.

Сучасні тенденції кондитерської справи

Все змінилося, коли з'явився новий напрямок мистецтва — фуд-арт. Продукти харчування стали матеріалом для створення шедеврів нарівні з фарбами, каменем та гіпсом. Ця тенденція торкнулася і кондитерських виробів. За досить короткий час приготування тортів стало справжнім мистецтвом. Творіння кондитерів із просто смачних десертів перетворилися на кулінарні шедеври.

Насамперед з'явилися нові смакові поєднання. В результаті експериментів майстри знаходять продукти, які при поєднанні дають гармонійний чи контрастний смак. Тому багато традиційних виробів стали різноманітнішими і досконалішими.

Також змінився підхід до декору. Якщо раніше торти оздоблювали квітковим або геометричним орнаментом, то зараз вони стали майданчиком для різних тематичних сюжетів. Наприклад, тематика тортів для дітей:

  • персонажі улюблених мультфільмів та ігор;
  • хобі дитини;
  • персоналізовані написи.
Як виготовлення тортів стало новим мистецтвом

Торт на особливий захід

Весільні торти теж не обмежуються фігурками молодят нагорі. Їх дизайн несе певне послання та гармонійно вписується у загальний декор свята. На ювілеї кондитери готують торти, які відображають особу ювіляра. Десерти для ділових заходів витримують у корпоративному стилі.

Окремо варто відзначити торти, які нагадують інші продукти чи речі. Це може бути реалістична імітація шматка м'яса, книги, фотоапарата, пляшки з напоєм чи будь-якого предмета. У досвідчених майстрів вони настільки досконалі, що їх іноді шкода розрізати. Також вражають солодкі копії різноманітних будівель.

Як виготовлення тортів стало новим мистецтвом

Створення таких тортів потребує кропіткої роботи, великого досвіду та постійного вдосконалення навичок. Крім цього, необхідні якісні продукти та професійний інвентар. Тому створити солодкий витвір мистецтва самотужки досить складно, але завжди можна купити його в кондитерській.

Повернися живим