Тривалий час їжу готували тільки для насичення організму поживними речовинами та отримання енергії. Вона мала бути ситною, з доступних продуктів, у достатній кількості. Естетичний бік кулінарії набув розвитку з появою в суспільстві аристократії. На бенкетах кухарі прикрашали страви фігурами з дичини та пір'ям, щоб здивувати гостей не тільки достатком, а й красою столу.
Кондитерські вироби теж намагалися зробити ефектними. Стародавні кондитери декорували ласощі орнаментами. Також був у ходу натуральний декор:
- квіти;
- горіхи;
- фрукти.
На думку істориків, сучасний вигляд торти почали набувати лише у XVIII столітті, коли кондитери почали використовувати для прикрашання масляний крем, карамель, меренги і цукрові фігурки. При цьому наповнення довгий час залишалося традиційним, відповідним старим перевіреним рецептам.
Сучасні тенденції кондитерської справи
Усе змінилося, коли з'явився новий напрям мистецтва - фуд-арт. Продукти харчування стали матеріалом для створення шедеврів нарівні з фарбами, каменем і гіпсом. Ця тенденція торкнулася і кондитерських виробів. За досить короткий час виготовлення тортів стало справжнім мистецтвом. Творіння кондитерів із просто смачних десертів перетворилися на кулінарні шедеври.
Насамперед з'явилися нові смакові поєднання. У результаті експериментів майстри знаходять продукти, які під час поєднання дають гармонійний або контрастний смак. Тому багато традиційних виробів стали більш різноманітними та досконалими.
Також змінився підхід до декору. Якщо раніше торти прикрашали квітковим або геометричним орнаментом, то зараз вони стали майданчиком для різних тематичних сюжетів. Наприклад, тематика тортів для дітей:
- персонажі улюблених мультфільмів та ігор;
- хобі дитини;
- персоналізовані написи.

Торт на особливий захід
Весільні торти теж не обмежуються фігурками молодят нагорі. Їхній дизайн несе певне послання і гармонійно вписується в загальний декор свята. На ювілеї кондитери готують торти, які відображають особистість ювіляра. Десерти для ділових заходів витримують у корпоративному стилі.
Окремо варто відзначити торти, які нагадують інші продукти або речі. Це може бути реалістична імітація шматка м'яса, книги, фотоапарата, пляшки з напоєм або будь-якого предмета. У досвідчених майстрів вони настільки досконалі, що їх іноді шкода розрізати та їсти. Також вражають солодкі копії різних будівель.

Створення таких тортів вимагає кропіткої роботи, великого досвіду і постійного вдосконалення навичок. Крім цього, необхідні якісні продукти та професійний інвентар. Тому створити солодкий витвір мистецтва своїми силами досить складно, але завжди можна купити його в кондитерській.

