Наближаються травневі свята, та й узагалі пора пікніків і, відповідно, пора шашликів. І якщо у звичайні дні на вечерю ми завжди можемо приготувати піцу і, наприклад, овочевий салат. То у свята, душа жадає чогось особливого! Ну хто відмовиться від ласого, підсмаженого на вогні, шматочка соковитого, ароматного м'яса?! Багато хто готує шашлик за традиційними рецептами, тільки з баранини, яловичини або свинини. Але шашлик прийнято готувати, застосовуючи різні продукти, це і риба, і курка, овочі або морепродукти. Основною запорукою гарного шашлику є приготування маринаду. Видів маринаду, як і видів шашлику, існує багато. І для кожного виду м'яса застосовують різні маринади.

Найуніверсальнішим і найкращим маринадом заведено вважати лимонний сік. Він підходить для будь-якого виду м'яса або риби. Також використовують сухі вина як маринад. Але в кожного шашличника є свої секрети приготування маринаду для шашлику. Наприклад, цибулю ріжуть якомога дрібніше, щоб вона виділила більше свого соку, а часник, навпаки, не тиснуть, а ріжуть тонкими пластинками. Добре розм'якшити м'ясо здатні соки ківі, ананаса або граната. А також чудову дію на м'ясо чинить гірчиця.
У всьому світі готують м'ясо, рибу та овочі на вугіллі. І ми пропонуємо вам маринади, які користуються популярністю в різних країнах. І кожен представлений маринад для шашлику по-своєму унікальний і простий у приготуванні. Склад кожного маринаду розрахований на 1/2 кг м'яса.
Топ 5: маринад для шашлику
№ 1 Маринад для шашлику з яловичини
Інгредієнти:
- Оливкова олія - 1/3 чашки
- Соєвий соус - 1/3 чашки
- Червоний винний оцет - 3 столові ложки
- Мед - 1/3 чашки
- Часник - 2 головки
- Свіжий імбир (подрібнений) - 1 столова ложка
- Свіжомелений чорний перець
Приготування:

Змішайте всі компоненти маринаду в мисці та додайте яловичину. Ще раз добре все перемішайте, накрийте кришкою і поставте миску в холодильник щонайменше на 30 хвилин, але краще витримати кілька годин. Тоді м'ясо добре просочиться маринадом і буде ніжним і соковитим після приготування. Мариновані шматочки нанизуйте на шампури порівну, перекладайте овочами, це додасть аромату м'ясу і у вас відразу ж буде готова закуска. Коли ваш шашлик готуватиметься вже на вугіллі, ви можете поливати його залишками маринаду зверху.
№ 2 Пряний кисло-солодкий маринад для шашлику
Інгредієнти:
- Часник - 2 головки
- Цибуля - 1 шт середнього розміру
- Петрушка - 1 пучок
- Оливкова олія - 1/2 чашки
- Томатний соус - 250 г
- Оцет - 1 чашка
- Вустерширський соус - 2/3 чашки
- Цукор - 3/4 чашки
- Розмарин сушений - 1 чайна ложка
- Чебрець сушений - 1/2 чайної ложки
Приготування:
Подрібніть цибулю, поріжте часник і петрушку та тушкуйте все в олії протягом 5 хвилин. Додайте до них решту компонентів і кип'ятіть протягом ще 20 хвилин. Зніміть маринад для шашлику з вогню і поставте в прохолодне місце. Остиглим маринадом залийте м'ясо і залиште на 1-2 години. Мариноване м'ясо готове для приготування на вугіллі.
№ 3 Гірчичний маринад для шашлику з розмарином
Інгредієнти:
- Діжонська (французька) гірчиця - 1 столова ложка
- Свіжий розмарин - 2 столові ложки
- Часник - 4 головки
- Лимонний сік - 2 столові ложки
- Бальзамічний оцет - 2 столові ложки
- Оливкова олія - 1/4 чашки
- Сіль - 1/2 чайної ложки
- Свіжомелений чорний перець - 1/2 чайної ложки
Приготування:
Змішайте всі компоненти в мисці. Додайте в маринад для шашлику м'ясо, щоб воно повністю було просякнуте ним. І поставте м'ясо в маринаді в холодильник на 2 години.
№ 4 Естрагон-цитрусовий маринад для шашлику з курки
Інгредієнти:
- Апельсин - 1 шт
- Лимон - 1 шт
- Лайм - 1 шт
- Часник - 4 головки
- Соєвий соус - 1/4 чашки
- Естрагон - 1 столова ложка
- Оливкова олія - 1/4 чашки
- Сіль - 1/2 чайної ложки
- Свіжомелений чорний перець - 1/2 чайної ложки
Приготування:
Очистіть від шкірки апельсин, лимон і лайм і поріжте шматочками, часник наріжте пластинками. Потім змішайте всі компоненти в мисці. В отриманий маринад покладіть шматочки курячої грудки, щоб маринад рівномірно покрив усе м'ясо. Накрийте миску і поставте в холодильник на 2 години.
№ 5 Лимонний маринад для шашлику з креветок

Інгредієнти:
- Часник - 3 головки
- Цибуля-шалот - 2 пера
- Лавровий лист - 2 шт
- Чебрець свіжий - 2 столові ложки
- Кріп - 1 пучок
- Оливкова олія - 1/4 чашки
- Лимон - 2 столові ложки
- Шматочки перцю чилі - 1 чайна ложка
Приготування:
Подрібніть часник і поріжте цибулю та кріп. Змішайте всі компоненти в мисці. Покладіть креветки в маринад, щоб вони повністю були просякнуті ним. Накрийте кришкою і поставте в холодильник на 2 години.
Соус до шашлику
Інгредієнти:
- Оливкова олія - 1/4 чашки
- Бальзамічний оцет - 2 столові ложки
- Сіль
- Перець
З'єднайте всі компоненти і перемішайте за допомогою блендера протягом 30 секунд. Такий маринад добре підійде як соус для м'яса, риби, креветок і овочів, шашлик з яких уже готовий. Просто вмочіть шматочок у соус і оцініть смак!





