Дедалі частіше шанувальники цього ароматного напою, що бадьорить, купують собі кавоварки, щоб відійти від порошкових сумішей і пити якіснішу та насиченішу каву. Перед новачками відразу постає питання - яку каву вибрати? Усі різновиди найкращої кави ви можете придбати на сайті datis.com.ua, а ця стаття допоможе вам ознайомитися з його базовими критеріями.

Арабіка чи робуста - що краще
Ці два найпопулярніші сорти кави різняться за смаком. Арабіка має ніжніший і м'якший смак із ледь відчутною кислинкою. Такі відтінки зумовлені високим вмістом олій і низьким відсотком кофеїну. Робуста ж завдяки великій кількості цієї речовини має виражений гіркий присмак, що сподобається не кожному. Саме тому арабіка є беззмінним лідером ринку і коштує набагато дорожче, ніж робуста.
Способи обробки зерен кави
Існує три основні методики:
- суха;
- мита;
- напівмита.
Суха
У цьому разі кавове зерно просушується разом із м'якоттю. Для повного висихання потрібно близько місяця. За цей час усі соки і поживні речовини ягоди просочують зерно, що дає майбутньому напою неймовірно насичений аромат і смак, багатий ягідними нотами.
Мита
За вологого способу обробки після збору зерен протягом доби потрібно вимочити ягоди, щоб м'якоть легко відокремилася від зерна. Далі з насінини знімають клейковину через процес ферментації - зерна кладуть у воду, де знаходяться спеціальні дріжджі з бактеріями. Під впливом мікроорганізмів клейка речовина відстає. Кава після такої обробки буде трохи кислити, а також матиме виражений "шоколадний" смак.
Напівсуха
Це комбінований метод, який поєднує в собі два вищеописаних процеси. Спершу з ягід знімають м'якоть, але не кладуть у ємність із дріжджами, а відразу висушують. При цьому клейкий склад не видаляється, а процес ферментації починається прямо під час сушіння зерен. Така кава буде досить солодкою з яскравим фруктовим післясмаком.
Як підібрати ступінь обсмаження зерен кави
Ступінь обсмажування впливає не тільки на смак напою, а й на його аромат і міцність.
Слабке обсмажування: При такому обсмажуванні зерна віддаватимуть кислинкою і чудово поєднуватимуться з молоком.
Середній рівень: Класичне обсмажування, за якого кава має насичені кисло-солодкі ноти.
Сильнообсмажена кава: Такий напій уже не кислить і має більшу міцність.
Вищий ступінь: У цьому випадку кава гірчить і має ненав'язливий "палений" смак. Ідеально з вершками.
Популярні види напоїв
- Капучино вирізняється легким смаком, тому для нього краще вибирати каву із середнім рівнем обсмаження. Склад може на 80% бути з арабіки і близько 20% припадає на робусту.
- Для лате ж варто купувати тільки зерна арабіки із середнім способом обсмажування.
- Американо вирізняється варіативністю, адже для нього бариста беруть за основу різні суміші арабіки та робусти. Рівень обсмажування можна варіювати від середнього до сильного.
- Еспресо вирізняється міцністю і насиченістю, тому для нього вибирають арабіку сильним рівнем обсмаження.

